Jovanović: Laž da je vazduh u Srbiji dobrog kvaliteta, ništa dobro nam se ne piše 1Foto: Printscreen/N1

Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije izjavio je da se tokom grejne sezone koja je počela očekuje da u Srbiji bude ponovo zagađen vazduh pošto nadležni nisu doneli i sproveli mere za smanjenje aerozagađenja.

On je za N1 rekao i da nisu tačne informacije u Izveštaju o kvalitetu vazduha u Srbiji za 2022. godinu da je vazduh u Srbiji dobrog kvaliteta.

Naša reporterka koja je na Zvezdari razgovarala sa Jovanovićem kaže da je ovog jutra kvalitet vazduha na toj mernoj stanici dobar.

Jovanović navodi da je u celoj Srbiji od jutros tako – vazduh je dobrog kvaliteta, ali razlog za tu lepu vest nije onaj koji bi trebalo da bude – da su instit donele i sprovele mere za smanjenje aerozagađenja, već je u pitanju splet okolnosti – jučerašnja kiša i pojačan vetar očistili su atmosferu od zagađajućih materija.

Ukazuje na dve problema koja nas očekuju tokom grejne sezone koja je počela:

„To su intenzivna emisija PM čestica, onih polutanata koji najviše zagađuju i ugrožavaju zdravlje ljudi a sada se dešava i to su individulana ložišta i nepovoljni meoteorološki uslovi – drugačiji raspored temperature vazduha i zemlje, duga noć, pravljenje temperaturne inverzije, sve to dovešće do novih epizoda sa enormnim zagađenjem“.

U Srbiji se, kako ističe, u oblasti zaštite životne sredine nije se ništa promenilo u „poslednjih nekoliko godina nerada“.

Informacije objavljene u Izveštaju o kvalitetu vazduha u Srbiji za 2022. godinu da je vazduh u zoni Srbija dobrog kvaliteta Jovanović naziva lažnim.

On ističe da taj izveštaj zapravo pokazuj da je vazduh u Srbiji preterano zagađen, a da je u mnogim pasusima navedene lažna informacija da je vazduh u zoni Srbija dobrog kvaliteta osim u gradovima gde se meri i zagađanje PM česticama.

Jovanović naglašava da u gradovima poput Vranja, Kruševca i Leskovca nema merenja PM čestica.

„Ništa nam se dobro ne piše, a izveštaj pokazuje da je stanje bez bitnih promena“, kaže Jovanović.

Izvor: N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari