Jovanović: Problem zagađenja vazduha se gura pod tepih 1foto FoNet Aleksandar Mijailović

Jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) meteorolog Milenko Jovanović rekao je danas da se problem zagađenja vazduha, vode i zemljišta, „gura pod tepih“ umesto da se, kako je istakao, „urgentno rešava“.

On je za novopazarski radio Sto plus izjavio da se o zagađenju vazduha govori jer su građani zabrinuti i zato što institucije ne postupaju po Ustavu i zakonima.

„Dovoljno je da se vidi koliko je loša situacija u Srbiji i Novom Pazaru, koji je rekorder po broju dana sa prekoračenjem prisustva PM10 čestica koji je na godišnjem nivou pet puta veći od dozvoljenog. Jako su visoke i granične vrednosti PM2,5 čestica koje su, po izveštajima Svetske zdravstvene organizacije, najopasniji zagađivač direktno povezan sa preranim smrtima i bolestima osetljivih grupa stanovništva kao i dece“, kazao je Jovanović.

Kao načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Jovanović je bio jedan od inicijatora da u Novom Pazaru 2020. godine bude postavljena merna stanica koja je, kako je dodao, pokazala ono što se i očekivalo – da je Novi Pazar jedan od najzagađenijih gradova.

„Podaci pokazuju da postoji prekomerno zagađenje, a ono nije stiglo iz svemira, kometom ili na neki drugi način. Izvor je u Novom Pazaru, izazvan ljudskom aktivnošću, to su individualna ložišta koja koriste nekvalitetne energente i saobraćaj u kombinaciji sa geografskim položajem“, rekao je Jovanović.

On je dodao da Novi Pazar ima priliku da bude lider u rešavanju ovog problema, pogotovo što drugi gradovi, pa i Beograd, ne čine ništa na sprečavanju zagađenja vazduha, iako imaju merne stanice znatno duže.

„Odlukom da se postavi merna stanica lokalna samouprava je napravila prvi korak, sada treba nešto brzo uraditi, ne treba čekati. Građani i vlast treba da shvate da nema razlike u plućima pripadnika bilo koje stranke, vere ili pola, deteta ili starca, svi udišu isti vazduh. Lečenje je daleko skuplje od ulaganja u mere za smanjenje zagađenja. Zato moraju urgentno tražiti način, sredstva, za rešavanje ovog problema“, izjavio je Jovanović.

Dodao je da bi svaka lokalna samouprava trebala da ima uredno ažuriran registar zagađivača životne sredine, a da je Novom Pazaru za potpunije sagledavanje situacije neophodno bar još jedno merno mesto za praćenje kvaliteta vazduha.

„Novi Pazar ima Zavod za javno zdravlje koji još nije tehnički osposobljen za takva merenja, ali bi mogao da bude za par godina. Lokalna samouprava bi trebalo da investira u tom pravcu“, kazao je on.

Jovanović smatra da bi država trebalo u potpunosti da snosi troškove zamene individualnih ložišta u domaćinstvima, jer se to ne može očekivati od građana koji nemaju novca.

„Sa pet milijardi evra bi se rešili svi problemi sa zagađenjem vazduha u Srbiji. Toliko bi trebalo da košta metro u Beogradu, koji je sjajna stvar i niko ne dovodi u pitanje njegovu potrebu, ali se treba zapitati šta je bitnije – zdravlje građana ili metro“, poručio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari