tanja jovanovic Foto Printscreen YT RTS Sajt Zvanicni kanalfoto Printscreen YT RTS Sajt Zvanicni kanal

Zeleni sertifikat koji dobijaju svi građani posle primanja treće doze vakcine protiv korona virusa, biće validan do daljnjeg, bez vremenskog ograničenja, izjavila je danas za Nova.rs virusološkinja i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović.

Ona je objasnila da građani koji su kompletno vakcinisani mogu da koriste taj dokument tokom narednih nedelja, bez obzira na to kada su primili buster dozu, dok god Nacionalni komitet za imunizaciju ne donese drugačiju odluku.

Sastanak članova Nacionalnog komiteta za imunizaciju, koji je bio planiran do kraja februara, još nije održan, pa su dogovori, koji uključuju moguću odluku o uvođenju četvrte doze ili neograničeni produžetak važenja zelenih sertifikata, za sada na čekanju.

Pratimo svakodnevno broj novozaraženih i umrlih od kovida-19, a čekamo da vidimo kakva će biti situacija posle praznika i školskog raspusta. U zavisnosti od epidemiološke situacije donećemo odluku o produžetku važenja sertifikata ili o uvođenju četvrte doze vakcine, najavila je Jovanović.

Za sada nema novih odluka, pa svi građani koji su primili tri doze vakcine mogu neometano da koriste svoj sertifikat i u narednom periodu, bez obzira na to što je kod pojedinih dosad već prošlo više od sedam meseci, objasnila je Jovanović.

Srbiji je manje od 50 odsto ljudi primilo tri doze vakcine, posle kojih se dobija zeleni sertifikat, koji je prema prvobitnim odlukama zdravstvenih vlasti važio 210 dana ili sedam meseci.

Posle isteka ovog perioda, sertifikat bi trebalo da postane crven ili nevažeći, a dok god je zelen, omogućava ulazak u ugostiteljske objekte i prelazak granice za zemlje u kojima je posedovanje ovog dokumenta obavezno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari