Na Perovića livadama danas i sutra održaće se jubilarna, deseta zavičajno-turistička manifestacija „Kosidba na Marovcu“, najudaljenijem planinskom selu opštine Medveđa koje se administrativno graniči sa Kosovom i Metohijom. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede Srbije, a očekuje se da „Kosidbi“ prisustvuje i aktuelni ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Domaćin ovogodišnje kosidbe je porodica Ristović, a među njima i višestruki pobednik manifestacije Rajko Ristović koji, inače, živi u Beogradu. Očekuje se da u kosidbi učestvuje pedesetak kosača poreklom iz marovačkog kraja, koji će stići iz čitave Srbije, regiona i sveta. Predsednik Organizacionog odbora je Dušan Perović, Marovčanin koji živi u Vrbasu, koji je pre više od jedne decenije začeo ideju o takmičenju kosača kao povodu za okupljanje Marovčana.

Manifestacija počinje večeras, kada će se održati Guslarsko veče i Veče epske poezije, čiji je organizator Udruženje guslara i epskih pesnika „Gornja Jablanica“ u Medveđi. Sutra (subota), tačno u podne, posle prepodnevnog prijavljivanja, pripreme i kovanja kosa, počinje takmičenje u kosidbi, a specijalni žiri u kojem su iskusni kosači-veterani proglasiće pobednike. Nakon takmičenja kosača biće organizovan Narodni takmičarski višeboj u bacanju kamerna s ramena, nadvlačenju konopca, penjanju uz konopac, skoku u dalj i veštini rukovanja motornom šumskom testerom. Prvi put će biti organizovana i trka mladih, uzrasta od 12 do 16 godina. Sve se završava svečanim zajedničkim kosačkim ručkom, koji priređuju domaćini.

Likovna kolonija

Domaćini „Kosidbe“ ozbiljno razmišljaju da Marovčani iz kraja i celog sveta otkupe i renoviraju neku od starih i napuštenih kuća u selu, kojih mnogo ima pošto je kraj prilično opusteo. Prema planovima, u toj kući bili bi smešteni učesnici buduće likovne kolonije, koja bi, najverovatnije, već od sledeće godine trebalo da postane deo tradicionalne manifestacije kosača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari