Judita Popović: Članovi REM-a bi trebalo da odgovaraju, ostavke nisu dovoljne 1foto Medija centar

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Judita Popović, izjavila je povodom zahteva opozicije da članovi tog tela podnesu ostavke da se slaže da bi oni trebalo da odgovaraju za svoje postupke, ali je ocenila da ostavke nisu dovoljne.

„Ja kad sam ušla u REM, ja sam krenula upravo sa tom nekom ambicijom da preuzmem odgovornost i da radim sve onako kako ja mislim da treba da se radi – sve u skladu sa zakonom, i da doprinesem malo poboljšanju te medijske scene i medijskog haosa koji živimo već desetine godina“, rekla je Popović u emisiji „Pravi ugao“ na Radio-televiziji Vojvodine.

Dodala je da nije problem ni tražiti, ni davati ostavke, kao ni da ona sama podnese ostavku.

„Ja sam juče bila veoma užasnuta i bila sam spremna da dam ostavku, prosto me je bilo sramota da se na neki način nazovem članicom Saveta REM-a“, rekla je ona.

Po njenim rečima, gledajući cveće ispred Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, gde su prošle nedelje ubijeni osam učenika i radnik obezbeđenja, „čovek zanemi i smatra da šta god da uradi, šta god da kaže, jednostavno nije doraslo situaciji“.

„Nije dovoljno da iskaže tu svoju tugu, svoju užasnutost, i nije jednostavno, ni dovoljno dati ostavku. Mislim da svako odlaženje, napuštanje i okretanje glave, a ostavka je faktički to, doprinosi samo produbljivanju krize. Ja govorim konkretno o REM-u“, rekla je Popović.

Ona je navela da su članovi REM-a predlagani iz različitih segmenata društva – od novinarskih udruženja, nacionalnih manjina, do crkve, kao i da bi trebalo da zastupaju interese određenih segmenata društva, ali da je očigledno da to ne čine.

„Zato što se radi o jednom zaista selektivnom i incidentnom ponašanju, odnosno odlukama koje nikako ne idu u prilog javnom interesu, opštem interesu, nego idu u prilog interesu onih pružalaca medijskih usluga koji se ne pridržavaju zakona, krše zakon“, kazala je Popović.

Po njenim rečima, na taj način se dokazuje samo da komercijalne televizije imaju veoma blizak odnos s politikom, odnosno vlašću koja tu politiku sprovodi.

Upitana šta bi bilo prihvatanje odgovornosti u slučaju REM-a, Popović je navela da bi, kada se izostave ostavke, trebalo pretresti sve što su radili u prethodnih nekoliko godina, šta su propustili i zašto su propustili, a zatim uraditi monitoring i izveštaje o televizijama koje su prošle godine dobile obnovljene dozvole za nacionalnu frekvenciju.

Ona je navela da je REM zasedao juče, ali da na dnevnom redu nije bilo reči o stanju u društvu posle dva masovna ubistva prošle nedelje u Srbiji i dodala da su odložene sednice koje su bile zakazane za danas i sutra.

„Ovakvim guranjem glave u pesak, ovakvim kukavičkim pristupom, mi ne doprinosimo ničemu“, kazala je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari