Jugoslavija jedna od najnaprednijih zemalja u Evropi 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Sve „domaće“ vesti 14. decembra 1938. ostale su u senci konačnih rezultata izbora za narodnu skupštinu na kojima je zemaljska lista predsednika Vlade Stojadinovića dobila 300.000 glasova više od liste koju je predvodio Maček.

Pravda je, ipak, toga dana objavila nekoliko putopisnih reportaža, o „jednom od naših najprijatnijih letovališta“ Ohridu, varošu kafani Kolašinu i priču o tri moderna banatska sela u kojima su ulice asfaltirane.

Jugoslavija jedna od najnaprednijih zemalja u Evropi 2Na pruzi koja vodi od Temišvara ka severozapadu, piše autor, nalaze se mnoga naša sela. U jednoj liniji, jedan za drugim nižu se Varjaš, Ketfelj i Monoštor.

„Čim stignete na železničku stanicu Varjaš i siđete s voza pomislite odmah, u ovom hladnom i vlažnom vremenu, na ono nesnošljivo seosko blato koje će vas dočekati u selu ravničarskog karaktera. Tek ste se uputili, a iskrsne pred vama jedna široka, ušorena ulica. Dočeka vas i jedno iznenađenje: ne gazite po klizavoj blatnoj stazi nego po pravom asfaltiranom putu. Mislite to je neki prilaz. Naprotiv, što dublje u selo asfalt se produžuje“, piše Pravda.

Asfaltirani put „između drvoreda divljih kestenova i bagremova“ vodi do kraja sela. Reporter piše o „ukusnim i lepim kućama“ izgrađenim u modernom stilu, o tome da se selo pominje još u 13. veku i da je krajem 16. veka u njemu živela 31 srpska porodica. Sada, osim Srba, u njemu žive i Nemci.

„Odlazite u njihove kuće. Besprekorno nameštene. Srbi su najbogatiji u celoj okolini, a sigurno i u Banatu. Selo izvozi vagonima žitarice i ugojene svinje“, piše Pravda.

Ovaj dnevni list je toga dana pisao i o tome da je na Malajskim ostrvima pronađena nova vrsta majmuna, ali i tome da su američki farmeri spaljivali u Majamiju narandže kako bi održali cenu voću.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Jugoslavija jedna od najnaprednijih zemalja u Evropi 3Dnevni list Vreme 14. decembra kao glavnu vest na naslovnoj donosi posetu novog mađarskog ministra spoljnih poslova Imredija Berlinu. Međutim, najviše pažnje, znatno više nego Pravda, ovaj list posvećuje izborima za skupštinu. Uz opširan spisak glasanja po banovinama Vreme detaljno izveštava o tome kako je strana štampa pisala o izborima u Jugoslaviji.

„Ovo je prvi put u Jugoslaviji da se izbori vrše potpuno slobodno i to toliko slobodno da vlada mora da protestuje protiv terora i zloupotreba koje je vršila opozicija“, navodi se u tekstu Vremena kojim se analizira pisanje strane štampe.

Vreme prenosi i tekst jedne francuske agencije u kom se ističe da je „Jugoslavija jedna od najnaprednijih zemalja u Evropi“, te da je jedna od malobrojnih u kojoj je „valuta stabilna“, a „budžetski prihodi u stalnom porastu“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari