JUKOM: Obuka za primenu zakona o javnom okupljanju 1Foto: Medija centar

Od kako je novi Zakon o javnom okupljanju stupio na snagu 4. februara ove godine, u praksi su se pokazali mnogi nedostaci, koji su došli do izražaja tokom proteklih izbora, i za njegovu primenu trebalo bi organizovati obuku za policiju, stranke i građane, rečeno je danas na konferenciji Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM).

Na vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji u aprilu JUKOM je, od 4. marta do 24. aprila, pratio slobodu okupljanja u 41 opštini.

U tom periodu bila su ukupno prijavljena 3.822 javna skupa, a JUKOM je uradio monitoring 115 stranačkih okupljanja.

Pokazalo se da je zabrana javnih skupova na određenim mestima- ispred škola i zdravstvenih ustanova – obesmišljena, jer ih je mnogo održano upravo u školama, školskim dvorištima i zgradama i to bez reakcije nadležnih, a veliki broj je održan i bez prijave, a u njima su učestvovali i državni funkcioneri, nalazi su monitoringa JUKOM.

Kako je objašnjeno na završnoj konferenciji projekta JUKOM „Slobodni izbori kroz slobodu okupljanja“, usvajanjem zakona pred same izbore trebalo je da nadležni organi nova pravila igre primenjuju u kampanji, ali nisu bili dovoljno upoznati sa novim odredbama.

Novi Zakon o javnom okupljanju Skupština Srbije je usvojila 26. januara 2016, a stupio je na snagu 4. februara, pošto je prethodni iz 1992. godine Ustavni sud proglasio neustavnim u aprilu 2015.

Predsednik JUKOM Milan Antonijević izjavio je da još mnogo treba raditi na obuci za primenu zakona, naročito nadležnih organa.

On je predočio da Akcioni plan za pregovaračka Poglavlja 23 i 24 predviđa da obuke pripadnika MUP o primeni tog zakona budu organizovane u četvrtom kvartalu 2017, što je prekasno.

Predstavnica Kancelarije Zaštitnika građana, nadležna za kontrolu policijskih ovlašćenja, Maja Jović predočila je da je Zaštitnik u svom Izveštaju za 2015. ukazao da ni u novom zakonu nisu otklonjeni nedostaci, zbog kojih je prethodni zakon proglašen neustavnim.

Ona je napomenula da je ombudsman pratio građanske skupove povodom događaja u Savamali i pohvalio policiju, jer nije bilo nepravilnosti u njenom postupanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari