Ministri finansija država evrozone saopštili su juče da godišnje budžetske deficite nameravaju da eliminišu do 2012. godine. Time je najavljeno odlaganje prošle godine zacrtanog cilja o eliminisanju budžetskih manjkova do 2010. Petnaest država u kojima je sredstvo plaćanja evro obećale su aprila 2007.

Ministri finansija država evrozone saopštili su juče da godišnje budžetske deficite nameravaju da eliminišu do 2012. godine. Time je najavljeno odlaganje prošle godine zacrtanog cilja o eliminisanju budžetskih manjkova do 2010. Petnaest država u kojima je sredstvo plaćanja evro obećale su aprila 2007. da će svoje budžetske deficite – razliku između prihoda i rashoda – u roku od tri godine svesti na nulu kako bi stabilizovali svoje ekonomije i valutu.
Obećanje je dato u trenutku kada su nacionalni trezori dostigli rekordni nivo sakupljenih prihoda od poreza, ali Francuska i Italija upozorile su da ne mogu da ga održe. Francusko odstupanje od dogovora – postignutog pre no što je maja 2007. Nikola Sarkozi izabran za predsednika – razbesnelo je Nemačku pošto je Berlin u međuvremenu znatno unapredio svoje javne finansije.
Šef grupe ministara finansija iz evrozone (Eurogrup) Žan-Klod Junker rekao je novinarima u Frankfurtu da su u takozvanim evro-ekonomijama zabeležene značajne promene. „Nakon 2012. godine više nema odlaganja. Svi su obavezni da deficit do tada svedu na nulu, bez obzira na to u kakvoj se ekonomskoj situaciji pojedine države nalaze“, izjavio je Junker.
Sarkozi planira da uvede neke poreske olakšice ne bi li pokrenuo usporenu ekonomiju Francuske, ali postoji opasnost da bi takve mere mogle uzrokovati povećanje zaduženosti. Evropska komisija upozorila je prošle nedelje Francusku da mora učiniti više kako bi smanjila javni dug i obuzdala javnu potrošnju.
Brisel je skeptičan prema Sarkozijevim planovima i sumnja da bi rast mogao da bude povećan brzo kao što je najavljeno. Francuska rizikuje zvaničnu osudu ostalih vlada u EU ukoliko probije sadašnji „plafon“ budžetskog deficita od tri odsto BDP. Italiji bi danas trebalo da budu ukinute budžetske sankcije EU, pošto je prošle godine deficit uspela da svede na zacrtani nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari