Južne vesti: “Iljušin” od Rusa zvanično tražen kad je požar ugašen 1Foto: MUP Srbije

Vlada Srbije je, kako piše u zvaničnom dokumentu, od Rusije zatražila dolazak aviona za gašenje požara “iljušin” tek juče, 31. oktobra, u danu kada su svi sa Stare planine javljali da je požar ugašen.

Iako je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao da je avion zatražen na vreme, “iljušin” još nije sleteo na niški aerodrom.

Zvaničnu odluku od 31. oktobra potpisala je premijerka Ana Brnabić, a u njoj piše da Vlada traži međunarodnu pomoć od Ruske federacije i dolazak aviona “iljušin”.

Vlada upućuje poziv Vladi Ruske Federacije da vazduhoplov Ministarstva za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije bude angažovan na gašenju požara na otvorenom na području Stare planine i smešten na Aerodromu „Konstantin Velikiˮ u Nišu u trajanju od tri dana, radi pružanja pomoći u oblasti zaštite i spasavanja – piše u odluci.

Međutim, u trenucima kada je Vlada usvajala ovu odluku sa Stare planine uveliko su stizali izveštaji da je već lokalizovan požar, koji je buktao nekoliko dana.

Kiša je stigla pre “iljušina” i ona je, pored maksimalnog zalaganja vatrogasaca, meštana i vojske, kako je rečeno, dosta pomogla u gašenju.

I pored toga, odluka o pomoći je usvojena, a dejstvovanje “Iljušina” trebalo bi da bude plaćeno iz budžetskih rezervi.

Sredstva potrebna za realizaciju ove odluke opredeljuju se u iznosu od 22.500.000,00 dinara i biće obezbeđena iz tekuće budžetske rezerve u skladu sa zakonom i posebnim aktom Vlade – piše u odluci.

Ipak, to ne znači da će sav novac biti upotrebljen, već će to, kako je pojašnjeno, zavisiti od stepena angažovanja.

Načelnik Marić je novinare juče na Staroj planini uveravao da je Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu aktivno učestvovao u gašenju i da je avion zatražen na vreme, ali da ponekad njegov dolazak duže traje.

Nudili su nam opremu. Njihova uloga je komunikacija i koordinacija između MUP-a i Mnistarstva za vanredne situacije Rusije. Ljudi su bili aktivni, poziv za dolazak “iljušina” je išao preko njih. Procedure su takve, poziv za pomoć je poslat na vreme, neki put to tako duže vreme traje. Očekujem da avion dođe – kaže Marić.

Avion, kako saznaju novinari Južnih vesti, još nije sleteo na Aerodrom “Konstantin Veliki”, a poslednje informacije od juče popodne su da na Staroj planini više nema aktivnog plamena i da je požar pod kontrolom.

Ruskog još aviona nema, ali su u niškoj vazdušnoj luci od juče 3 helikoptera i 4 aviona poljoprivredne avijacije koji će gasiti preostalu vatru na jugu Srbije, ako bude potrebno.