Posle četiri godine intenzivne izgradnje infrastrukture, popravljanja imidža opštine, učešća u mnogim donatorskim projektima i projektima koje su finansirala ministarstva i međunarodne organizacije, Pirot je došao do toga da treba sve da kapitalizuje kroz ubrzani ekonomski razvoj, kaže za Danas novi-stari predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić.

Posle četiri godine intenzivne izgradnje infrastrukture, popravljanja imidža opštine, učešća u mnogim donatorskim projektima i projektima koje su finansirala ministarstva i međunarodne organizacije, Pirot je došao do toga da treba sve da kapitalizuje kroz ubrzani ekonomski razvoj, kaže za Danas novi-stari predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić.
Vasić ističe da je pored otvaranja Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, značajno i to što je Pirot od ove godine član NALED-a ( Nacionalne alijanse za ubrzani lokalni ekonomski razvoj) i što će za mesec ili dva ući u program MEGA koji finansira Ambadsada Amerike i koji se takođe odnosi na ubrzan lokalni ekonomski razvoj.

Stabilna skupštinska većina

Novi saziv SO Pirot konstituisan je 30. maja. Na konstitutivnoj sednici SO Pirot, stabilna većina od 40 odbornika sastavljena od članova Koalicije za Pirot, G17 plus, SPO, SPS i DS za predsednika opštine je izabrala mr Vladana Vasića, koji je na ovoj funkciji bio i prethodne četiri i po godine ali je, za razliku od ovoga puta, na prevremenim lokalnim izborima 2003. godine bio neposredno biran.

– Razgovaramo sa ljudima koji su zainteresovani za oživljavanje pirotske Mlekare. Očekujemo da biznismen iz Grčke, koji je kupio nekadašnju Industriju obuće „Ljubomir Kartaljević“ i ima proizvodni pogon u Solunu, deo proizvodnje premesti u Pirot i da beogradski „Vulko“ obnovi proizvodnju u Predionici „Piroteks“. Izvesno je da će se ovo do kraja godine realizovati. Novi vlasnik „Prvog maja“ najavio je novo zapošljavanje. Očekuje se otvaranje nove fabrike na lokaciji „Tigar 3“, verovatno će i „Tigar tajers“ proširiti proizvodnju i ovo obećava nova zapošljavanja do kraja ove i u narednoj godini. Očekujemo da zaživi Industrijski park i da bude direktnih investicija sa strane. Doći će i veliki trgovinski lanci koji će otvoriti šoping molove i to je šansa ne samo za zapošljavanje već i za domaće proizvođače da ponude robu. Jedna trgovinska firma zainteresovana je za četiri hektara zemljišta u našem gradu i mislim da će Pirot napredovati u narednim godinama- kaže Vasić.
Vasić kaže da su decembra prošle godine usvojeni planovi i programi javnih preduzeća i oni se već realizuju.
– Evropska agencija za rekonstrukciju je raspisala međunarodni tender za izgradnju sanitarne deponije i najavljen je dolazak potencijalnih izvođača – grupe od desetak domaćih i inostranih izvođača. To je najveći projekat koji će početi da se realizuje ove godine. Očekuje nas i rekultivacija postojeće deponije. „Toplana“ je izabrala izvođače za nekoliko trasa toplovoda, vrlo brzo će se raditi priključenje Pošte na toplovod, zgrade u centru grada i u Dragoševoj i Ulici kneza Miloša dobiće nov toplovod. Ugradiće se kalorimetri u skoro svim podstanicama, nabavljeni su novi kotlovi za kotlarnice u naseljima „Češalj“ i ATP. Sa Ministarstvom energetike i KFE razgovaramo o izgradnji nove kotlarnice u naselju Senjak. Sledeće godine verovatno će biti rekonstruisana kotlarnic „Centrala“ koja će pokriti najveći deo „Tijabare“. Nadamo se da ćemo rekonstruisati mnoge toplovode, a već ove godine i toplovod prema ATP na koji će biti priključen i novi objekat slovenačkog „Tuša“. „Vodovod“ nastavlja zamenu azbestnih cevi i to tri kilometra u gradu, izgradiće novi rezervoar za drugu visinsku zonu.
– Nastavlja se izgradnja kanalizacije u selu Krupac, pri kraju su radovi na izgradnji kanalizacije u Gradašnici, a počinje izgradnja u Poljskoj Ržani. Fond za građevinsko zemljište će do kraja jeseni završiti Ulicu Ćirila i Metodija, renovirati mostove u Krupcu i Činiglavcima, i asfaltirati neke ulice u prigradskim naseljima. Razgovaraćemo sa vladom kad se formira oko nastavka asfaltiranja puta od Planinarskog doma do Visočke Ržane, a sa Ministarstvom turizma o asfaltiranju puta od Brloga do sela Dojkinci na Staroj planini. Počeće rekonstrukcija trafo stanica u Temskoj i Toplom Dolu i izvršiće se trasiranje puta Cerova – ravnište ka Babinom zubu i projektovanje dalekovoda na relaciji Temska – Topli Do. Nameravamo da popločamo i osvetlimo Kej od „Golemog mosta“ do „Gazele“. Počelo je krpljenje udarnih rupa na „kružnom putu“, a potom prema naselju Prisjan i Zavojskom jezeru. Očekuje nas i sanacija puta prema Toplom Dolu – kaže Vladan Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari