Кaberne sovinjon proglašeno za najbolje vino u kategoriji crvenih vina u Negotinu 1Foto: FB TOON

Za proizvođače vina najzanačajniji deo Međunarodnog sajma meda i vina u Negotinu svakako je ocenjivanje vina, što potvrđuje i broj prijavljenih uzoraka za ovogodišnju privredno-turističku manifestaciju.

Naime, Ocenjivačka komisija koju su činili docent dr Aleksandar Petrović sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, predsednik i članice diplomirani inženjer tehnologije Maja Popović i master inženjer tehnolog Nikolina Lisov,ovih su dana ocenjivali više od sto uzoraka vina.

Njihova je odluka, saopštena u završnici 14. Međunarodnog sajma meda i vina da je vinarija Manastira Bukovo apsolutni pobednik ovogodišnjeg sajma. Кaberne sovinjon iz 2015 proizveden u manastirskoj vinariji je i najbolje ocenjeno vino u kategoriji crvenih vina.

Priznanje za najbolje ocenjeno vino u kategoriji belih vina pripalo je prošlogodišnjem italijanskom rizlingu PTК “Кljuč” DOO iz Кladova, dok je najbolje vino u kategoriji roze vina iz “Podruma Milivojević 1972” iz Rečke.

Ocenjivana su i vina u kategoriji desertnih gde je pobednik “Top Vinaris” iz Rečke, a crveni bermet iz 2018. koga je proizvela Vinarija “Ravnica” iz Inđije najbolje ocenjeno vino u kategoriji specijalnih, aromatizovanih vina.

Tročlana Ocenjivačka komisija je na 14. Međunarodnom sajmu meda i vina dodelila 33 zlatna, 37 srebrnih i 28 bronzanih odličja, ukupno 98 vinskih priznanja.

Zatvarajući ovu tradicionalnu sajamsku manifestaciju i čestitajući nagrađanima, predsednik opštine Negotin, Vladimir Veličković je istakao „veoma me raduje, što iz godine u godinu, na sajmu učestvuje sve veći broj izlagača i što je program sve bolji, čime se postavljaju i dostižu viši standardi u promociji naših najkvalitetnijih proizvoda, meda i vina“.

Nagrađanima se pridružio i “Sani bon 91” iz Jagodine koga je Turistička organizacija opštine Negotin nagradila za najbolje uređen štand sajma.

Brojni sadržajni programi činili su ovogodišnji sajam meda i vina u Negotinu od prodajne izložbe vina, meda i pčelarske opreme, preko zanimljivih predavanja o hrani vinu poznatog srpskog enologa dr Slobodana Jovića i predavanja o organskom pčelarenju i zakonskoj regulativi pčelarstva u EU Rumena Balinskog, predsednika Pčelarskog saveza Plevena (Bugarska), do bogatog kulturno-umetničkog i muzičkog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari