Kad će početi preispitivanje da li je doktorat Jelene Trivan plagiran? 1Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Procena da li je doktorska disertacija Jelene Trivan plagirana ili nije počeće tek nakon što bude kompletirana Stručna komisija, rečeno je Danasu na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kome potvrđuju da se i dalje čeka da jednog člana u tu komisiju imenuje Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je danas da će Stručna komisija Filološkog fakulteta u Beogradu ispitivati da li je savetnica premijerke i nekadašnja direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan plagirala svoj doktorat. Ona je trenutno direktorka Telekoma Srpske.

Prema informacijama do kojih je došao CINS, postupak je pokrenut na osnovu zahteva za utvrđivanje neakademskog ponašanja koji je potpisala grupa univerzitetskih profesora.

„Komisiju čine četiri člana – dva daje Filološki fakultet, i po jednog Univerzitet u Beogradu i Nacionalni savet za visoko obrazovanje. Filološki fakultet je za članove izabrao profesorku Snežanu Samardžiju i docenta Stefana Stojanovića sa tog fakulteta. Krajem februara Univerzitet u Beogradu za svog člana je imenovao profesora Slovenske lingvistike na Univerzitetu u Gracu Bobana Arsenijevića. Da Nacionalni savet za visoko obrazovanje to još nije uradio, potvrdila je CINS-u dekanka Filološkog fakulteta Iva Draškić Vićanović“, navodi se u tekstu Centra za istraživačko novinarstvo.

Dekanka Iva Draškić Vićanović je za Danas kazala da se na člana, koga u ovakvim slučajevima treba da imenuje Nacionalni savet za visoko obrazovanje (NSVO), uvek jako dugo čeka. Ona je navela da Fakultet oko 10 meseci pokušava da oformi Stručnu komisiju i da će ona početi svoj rad kada bude kompletirana.

Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova na Univerzitetu u Beogradu ne predviđa rok u kome se Stručna komisija mora formirati, ali jedan od potpisnika zahteva za utvrđivanje neakademskog ponašanja bivše direktorke Službenog glasnika

Oliver Tošković, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, za Danas kaže da je godinu dana, otkako je prošlo od podnošenja zahteva, dovoljan vremenski okvir da se sastavi jedna komisija.

Tošković kaže da je Filološki fakultet vrlo brzo odreagovao nakon što je grupa univerzitetskih profesora podnela zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja, ali da je prošlo neko vreme dok nije imenovan spoljni član u tu komisiju od strane Univerziteta u Beogradu.

– Važno je da se procedura sprovede do kraja i da se ispoštuju svi propisi, da ne bude proceduralnih propusta, kao što je bilo u slučaju Siniše Malog. Nacionalni savet za visoko obrazovanje ima zahtev, ima odluku Filološkog fakulteta da se formira Stručna komisija tako da nema potrebe da se čeka da prođu godine. Sigurno ima do sporosti samih procedura, jer je univerzitet generalno spor i formiranje komisije uključuje više instanci, od fakulteta, univerziteta do spoljnog tela kakav je NSVO, ali mislim da je godinu dana dovoljan vremenski okvir da se sastavi jedna komisija – smatra profesor Tošković.

Profesor Boban Arsenijević je za Danas potvrdio da je prihvatio nominaciju da bude član Stručne komisije, ali kaže da još nije dobio rešenje da je i zvanično izabran za člana.

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor od Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje zbog čega nisu imenovali člana u Stručnu komisiju i da li su do sada to pokušavali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari