Od portparolke DS do direktorke Telekoma Srpske: Ko je Jelena Trivan koja je dala ostavku na mesto direktorke Službenog glasnika 1Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Nekadašnja funkcionerka Demokratske stranke tokom vladavine DS-a, a potom visoka funkcionerka JP Službeni glasnik, kompanije “M:tel” iz BiH, čiji je većinski vlasnik Telekom Srbije i Filmskog centra Srbije, tokom ove vlasti, Jelena Trivan obelodanila je pre par dana da se povlači sa čela izdavačke kuće Službeni glasnik, gde je bila direktorka od početka 2020. godine, kako bi, kako je rekla, „ispunila obećanje da neće biti na čelu dve frime“, jer je od pre godinu dana postavljena za generalnu direktorku Telekoma Srpske.

Za v.d. direktora „Službenog glasnika“ primarno je imenovana 2015.

“Za ovih osam godina postavila sam Službeni glasnik na vrh srpske kulture i izdavaštva i dokazala da se javno preduzeće može voditi odgovorno tako da pomaže državi i kontinuirano ostvaruje dobit“, izjavila je ona.

Trivan je rođena u Kosovskoj Mitrovici 4. aprila 1973. godine, odrastala je u Prištini, a potom se odselila u Kragujevac, gde je završila gimnaziju. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1996. godine, a specijalističke studije “Evropske institucije i struktura EU” završila je u Briselu. Doktorirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Karijeru počinje kao profesor srpskog jezika i književnosti u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, gde je radila do proleća 1998. ali je zbog svog političkog angažmana otpuštena. Iste godine zapošljava se u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, odakle posle petooktobarski promena prelazi na funkciju zamenika ministra u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava. Jedan je od osnivača Unije sindikata prosvetnih radnika.

Bila je predstavnik Srbije u Komitetu za ljudska prava Saveta Evrope. Za vreme vladavine DS-a bila je njihova portparolka, potpredsednica i poslanica u Narodnoj skupštini, da bi prilikom promene vlasti, stranku napustila.

Kako su mediji preneli, DS je napustila jer, kako je tada rekla: „ne želi da bude deo političke scene u kojoj se politika svela na borbu za poslanička mesta”.

– Stanje na opozicionoj sceni je razočaravajuće, stranke se iscrpljuju međusobnim napadima gurajući građene u sve dublju apatiju, ne shvatajući kolika je njihova odgovornost za očuvanje demokratije. Ja nisam partijski klimoglavac, njih ima dovoljno u svim strankama, politika je profesija, ne hobi ili biznis. Žao mi je što se u to pretvorila – kazala je Trivan tom prilikom za medije.

Njen doktorat je doveden u putanje kada je „Vreme“ iznelo svoje istraživanje da „doktorat direktorke ‘Službenog glasnika’ odbranjen 2013. godine, sadrži najmanje 15 odsto teksta koji je prepisan bez navođenja izvora, a softver ‘Turnitin’ otkrio je 29 odsto teksta koji se nalazi u drugim izvorima na srpskom jeziku“. Među prepisanim tekstovima, kako su naveli, nalazi se i deo iz knjige Boška Obradovića, kao i članak sa Vikipedije. Trivan je te navode odbacila.

Odlukom vlade Srbije, 14. juna 2018. imenovana je za predsednicu upravnog odbora Filmskog centra Srbije. Tokom njenog rada, kulturnu javnost uzdrmalo je odbijanje UO FCS da se dodele sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata za 2021. godinu za filmove Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika, u kategoriji: Pozivni konkurs za eminentne domaće reditelje. Mnogi su to protumačili kao „osvetu“ SNS vlasti velikim rediteljima zbog njihovog kritičkog stava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari