Nenad Kulačin o uspomenama iz JNA: U vojsci sam više upotrebljavao džoger nego pušku

Ostavite komentar


  1. Svaki punoletni gradjanin nezavisne i vojno neutralne zemlje Svajcarske ide na godisnje vojne vezbe…

  2. Sluzenje vojnog roka u Srbiji bi bilo uzaludno gubljenje vremena isto kao sto je bilo i u nekadasnjoj YU.

  3. Kako vam je „prekinulo skolovanje“? Ako ste godiste 1970, onda ste 1989 valja zavrsili srednju skolu? Eventualno i upisali fakultet

  4. Ako se uvede za mladice obavezno onda i za devojke. Hocemo ravnopravnost u sve u, ako je ne bude masovne tužbe Poverenici za ravnopravnost, Ustavnom sudu..

  5. Stefan

    Moze kada nam plate ne budu u nivou dzeparaca svajcarske dece .

  6. Vojni rok je socijalističko komunistička demagogija. Hteli ste kapitalizam e pa platite vojsku da vam brani kapital. Nena ništa više džabe.

  7. Ja cu da ti kazem kakav sam vojnik bio 24 decembar 1990 VP petrinja 9640 to zna vucic vulin dacic seselj bajatovic kisic okanovic kon itd 15.09.1991. zarobljen od zenge pa ponovo vracen na ratiste knin benkovac aerodrom zemunik selo crno

  8. Па није баш тако било кад си служио војни рок. Али си имао везу па су ти уместо пушке нашли најбољу могућу замену. Дај Боже да си се бар ту снашо. Поздрав ПВ Српске војске

  9. Baš šteta što nam Vodja ili jedan od Julina ne mogu pružiti ovakav dokaz patriotizma.

  10. Ево само једно питање за господина: Када и где сте научили да употребити ПП апарат? Чисто да заштитите и спасете себе и породицу, држави ваша таква услуга није потребна! И да, постоје људи који ништа не науче али то је до њих. Мудри уче увек, свуда и у свакој ситуацији!

  11. Dobro je pa si bio u Beogradu,šta da si bio u Sloveniji pa ta ti sipaju vrelu vodu sa spratova zgrada!

  12. U centar. Tačnije i bolje od ovoga ne može da se kaže. Vojska treba da bude profesionalna. Obezbedi im plate i uslove za oobuku. Adekvatna stedstva. Oružje je sve kompleksnije. Moraš da imaš ljude koji će sa time da rukuju nekoliko godina, a ne da ti to neko radi 90 dana za džabe i na silu!!!

  13. Mogu samo da se slozim sa ovim. Izgubljena godina zivota i za mene i za drzavu. Sabotirao sam do maksimuma sve moguce, poslednjih 5-6 meseci proveo setajuci se po kasarni i trazeci nacin kako da ubijem dosadu.

  14. Hvala vam sto ste pustili komentar istinu sam proso lose zarobili nas zenge bio sam komandir straze pitaju kod koga je kljuc od sefa za municiju a postrojili nas uz zid da nas streljaju morao sam da se javim da je kljuc kod mene

  15. NCZ Saša@ Tako je bilo kad sam ja služio 1973/74. godine. Pet- šest metaka i tri granate iz 88 OA.

  16. Народна изрека. Пошаљи лудог у војску па седи и плачи.

  17. Potpuno se slažem ja doduše nisam služio u JNA nego u srpskoj varijanti iste lakrdije (dobro zvalo se to SCG ta tvorevina) ali isto je to bilo uzaludno trošenje vremena i izgubljena godina života.

  18. 89/90 najbitnije je bilo da se spara Voda struja i imalin za cizme drugo nije bilo bitno sto sam opalio na gadjanju 10 metka od toga sve promasaji i ko da mi nasteluje nisan kad nemaju pojma.bitno je da oficiri imaju sluge ko da im riba i cisti a oni da uzivaju i dobijaju dobru platu. Eto to je godinu dana oduzetog zivota.

  19. Moguce je da je ovaj u vojsci bio vezista i kurir, ali da je bio „sifrer“ – najblaze receno nije istina.
    Sifranti su mogli biti samo AVL. Iskljucivo!

  20. Iz teksta se može pažljivim čitanjem zaključiti da je pisac vojno lice, verovatno u penziji, protivnik služenja vojnog roka, i kao on tobože sa 18 godina prosipao mudrost pedesetogodišnjaka. Ha ha. Simpa lik.

  21. I tako ja izgubio godinu dana života u kršu i kamenu dok moji pametni drugari odoše u beli svet posle se pitam za koga i zašto

  22. Ненада сам лично упознао, на протестима .Форсирање некога није добро. У све се меша и све разуме.

  23. Kakav (definitivno loš) i koliki čovek je Kulačin, vidi se u činjenici da je zaboravio ime momka, druga iz voda, čete koji ga toliko gotivio, da mu je ponudio kumstvo. Svaki dalji komentar je suvišan…

  24. Лош ( човјек) војник,још гори новинар.

  25. I ja se dobro sećam tih vremena, i kako su se svi Borani „ložili“ da znaju da igraju preferans.

  26. Prolupao si ti. JNA jeste bila jedinstven doživljaj, možeš da pričaš šta god hoćeš, ali ako nisi ništa naučio u godini ili više služenja vojske, to govori mnogo o tebi. I da znaš, nije cilj vojske da te nauci da namestiš krevet…

  27. Vojska, pa to je meni bilo izgubljenih 14 meseci zivota, radnog staza, izgubljen godisnji odmor, regres za odmor. Doduse, narod nas je voleo (Karlovac HR ) k’o svoju decu, zato nam nisu dozvoljavali da ulazimo u 70% ugostiteljskih objekat, da ne zastranimo. Kasnije sam od vojske dobio mnogo, u proseku 10-ak dana vezbi godisnje, pozive (od srca poslate ) za 1991, pa za 1999 godinu. Ima li sta lepse od sluzenja vojske. Pozdrav zagovornicima sluzenja vojske od inzenjerca 1984-85, Karlovac HR uz obavezno: „Uz marsala Tita junackoga sina“.

  28. Svaka reč u tekstu je apsolutna istina za vojsku i odlazak mladih ljudi u istu. Titova JNA je još i bila organizacija kako tako, a ova naša danasnja, ne smem ni da pomislim.

  29. Kao i uvek, bodljikava žica oko kasarne služi (i služiće) da logika ne udje u kasarnu.

  30. Treba svi da služe vojsku.
    Isto onako kao što je služio ministar vojni a sada policije
    Julin

  31. Verovatno su procenili da tvoje sposobnosti za rukovanje oruđima i uređajima na nivou džogera , a i to treba umeti !!!

  32. Какав војник такво му и оружје…ко је хтео тсје мого ко није знао за страх тај је ишло напред!

  33. Davne 1985.godine sa 16 godina u okviru predmeta ONO I DSZ sam naučila da rasklapam M 48 ,poluautomatsku pušku,automatsku i puškomitraljez i išla na takmičenje vezano za poznavanje mina.Čak smo išli i na noćni marš po Fruškoj gori. Profesor odbrane je bio mlad i zgodan i sve su devojke bile zaljubljene u njega i učile njegov predmet.Da li je to trebalo da se uči ?U tom trenutku nam nije smetalo i bilo je interesantno.A sad?!

  34. U JNA sam upoznao pripadnike razlicitih naroda SFRJ sobzirom da sam odrastao u jednonacionalnoj sredini. Takodje sam upoznao momke razlicitog nivoa znanja, obicaja, higijenskih navika, razmisljanja…Spavao sam u satoru, jeo SDO, cisto naoruzanje, strazario.
    Drago mi je da sam proziveo takva iskustva.

  35. Sve dok skupština ne izglasa odmrzavanje vojnog roka,ne verujem u tu mogućnost.

  36. Rado Srbin ide u vojnike, dva ga tuku a trojica vuku. Srećno vam bilo !!

  37. @Portir
    Meni za upoznavanje pripadnika razlicitih naroda, za upoznavanje devojaka i momaka razlicitog nivoa znanja, obrazovanja, navika, kultura nije bila potrebna vojska. Za to mi je sa 15-16 godina bio potreban sator kojim sam mogao i prosao celu jadransku obalu, koju zbog JNA zaludjenika (i poziva koji sam dobio 1991) vise nikada necu moci da posetim. Vi sto ste ponosno pevali koracnice Titu, Savi, Loli Ribaru, sekretarima SKOJA, idite pa pevajte Aci, Vulinu, Vesicu, Nesi, Tomi mini, Zoranu, Maji. I da, onom ambasadoru cele severe i juzne Amerike, sa sve Havaji i Karibi. „Sluzimo narodu“.

  38. Bilo je i toga ne potrebnog ali sam u vojsci naucio dosta vojnickih znanja . Zavisi od roda do roda. 12 meseci smo drilovani do automatizacije to jest rutine ne pricam o zogeru krevetu vec o vojnickim vestinama koja ti u buducnosti moze spasiti glavu.

  39. O kojem služenju vojnog roka ovaj priča kad je služio u Beogradu.Verovatno je više bio kući nego u kasarni

  40. Ко ти је прекинуо школовање? Ако си се редовно школовао могао си да одложиш служење војног рока. Некада је била узречица: „Бања Армија, кратак рок.“ Служење војног рока било је коначно обликовање младих људи. Што рекао Ђоле, неки су тамо стекли „друга до гроба“.

  41. U pravu je potpuno, ima vojnika kao što je ovaj bio koji ništa nisu naučili ni shvatili. Takvih je malo. Ovaj gospidin ne spada u takve. Sve što je rekao je u službi mržnje prema Vučiću, ne praveći razliku izmedju Vučuća i države. Te godine, kada je on služio nema teorije da nije osposobljen za dve vojničke dužnosti. On to zna ali svesno laže. Njegova mržnja je veluka. A to da li će se vojni rok služiti ili ne, nije referendumsko pitanje već stvar odluke države.

  42. Verovatno je za peticu iz fizičkog morao samo da dodirne kozlić, pošto nije mogao da ga preskoči. A služenje u Beogradu je priča za sebe.

  43. Za vreme Tomislava Nikolić navodno nismo imali novca da izdržavamo zatvorenike pa ih je MILOSTIVI TOMA „pomilovao“. Inače vojska nije ništa drugo osim dobre krađe i bogaćenja za pojedince i gublkenje vremena za nedužne stanovnike ove zemlje koji su je služili ili one za koje planiraju da uvedu obavezan vojni rok. Bolje da plaćaju bolje profesionalnu vojsku i nađu način da stimulišu dobrovoljce.

  44. Koje doticni gospodin cije se misljenje trazi ,jer ja nisam clan vladajuce garniture pa ipak mislim da treba uvesti obavezan vojni rok. P.S. a ipak nisam sluzio JNA vojsku.

  45. @Coja grof
    Da si ti stvarno obišao ceo Jadran šatorom, sada bi znao da se u to vreme, i na taj način to moglo upravo zbog tih „JNA zaludjenika“ i politike koju su oni tada vodili. Ali, ti si samo slušao o tome pa ti se čini da je sada pravo vreme da i ti, konačno, postaneš pravi hipik i pacifista. Peace brother, but it’s to late for love.

  46. Bas ste nasli uzorak, niko iz Beograda nije voleo da ide u vojsku, to znamo, a i ljubav prema otadzbini nije Vam bas na zavidnom nivou. Bitno je da ste u nekoj semi i da ima lova, nije bitno cija je vojska,

  47. Verovatno si bio nesposoban za pušku,pa su te zadužili džogerom,da bar neke vajde imaju od tebe. Sigurno si bio ok lik kad nisi stekao iskrene prijatelje u vojsci.

  48. Ja sam bio vezista u SLO 1981.g….o kakvom „šifreru“ ovaj „genije“ priča? Bila je preporuka u koju kafanu u gradu ne ići a za polivanje vodom prvi put čujem. Postavljali smo bandere kroz šumu sa „civilima“ iz mesta i delili doručak i ručak. Poz iz uređene zemlje.

  49. Obavezno služenje vojnog roka = najveća glupost!
    Ne slušajte one koji vam daju Švajcarsku za primer! Neka vam prvo obezbede švajcarski standard, ljudska prava, infrastrukturu, slobodu kretanja itd itd, pa onda da razmatramo da li je potrebno uvođenje obavezno služenje vojnog roka!
    Ovako radite samo za interese SNS sekte! Pamet u glavu, ne budite naivni!

  50. Ljudi koji neće služiti vojni rok, ne bi trebalo ni da utiču na tu odluku. Da je stvarno želja za tome toliko velika, već bi bilo dovoljno dobrovoljaca. Uvođenjem obaveznog služenja problem odliva profesionalnog kadra ne bi bio rešen, a to je i čitav razlog iza ovog polemisanja. Pritom to je veoma skupa odluka, a ekonomija nije jača strana Srbije.
    Švajcarska ima obavezan vojni rok, ali Švajcarska takođe ima prosečnu platu od 5500 evra, a poslednji sukob koji su imali bio je pre skoro 200 godina.

  51. Da Bog da da ne budemo u situaciji da u praksi vidimo da li nam treba vojska ili ne.
    Treba nam, ali to neko sada pravi računicu koliko će da košta.
    Sloboda nema cenu.

  52. Mladima treba posao a ne vojska,ko hoće time profesionalno da se bavi i to je vrsta posla ništa protiv.Ako se to nažalost obistini opet će raja da nagrabisi dok tatni i mamini sinovi će da vataju krivine.

  53. Pa vidi ako cemo tako,ni ja nisam za to…ali postavlja se pitanje ako dodje do nekog rata ko ce da ti brani porodicu,kucu,zemlju.Ti neces,pa necu ni ja…kad to vide drugi nece ni oni niko nije lud!!!!!

  54. E, moj prijatelju, budi srećan što si džoger koristio više od puške i što si iz iste ispalio samo deset metaka.

  55. Слио сам ја у Словенији и није баш тако како неки причају…није лоше било у Љубљани углавном су тамо били официри из целе СФРЈ најмање их је било из Словеније

  56. Naravno da treba da se sluzi ali takodje bi trebalo da naprave program obuke i to malo detaljniji gde se vidi šta konkretno znači to sluzenje vojnog roka. Svi komentarišu samo dzoger. Glupost.

  57. Kada ce pronaci ubicu one dvojice gardista? Jesu li na to zaboravili? Ja nisam.

  58. Smatram da bi trebalo uvesti vojni rok.
    Ako nista drugo, makar zbog ove danasnje omladine koji nemaji ni pravac u zivotu, koji su navikli na gotovo u zivotu, koji ne znaju za druzenje, vec samo izlasci, kasno ustajanje..i naravno gledanje losi emisija na tv poput zadruge, juznog vetra….i slicnog.
    Od vojske se postaje covek i organizovana licnost…sve ostalo je gubljenje vremena
    . Pozdrav…

  59. On je bio loš vojnik i zato tako priča o vojsci kakva je bila JNA. Više je bio redar nego vezista.

  60. To je Vase misljenje, i bili ste u Jna pred raspad Jugoslavije, od tada su mlade generacije izgubile osecaj za stvaran zivot i moral

  61. Sluzio sam vojsku a sada moram da idem na obuku za koriscenje pistolja da bih nasledio pistolj pokojnog oca znaci li to da Ako ne zavrsim obuku nece moci vise da me pozivaju na vezbe I ratiste smesno

  62. Sve je tako.Godinu dana zivota bespotrebno izgubljeno.Da ne pricamo o onim momcima sa ratista,koji su prwtiveli sve i svasta,a za cije babe zdravlje?Ginuli bespotrebno,jer smo sve ratove u poslwdnjih 30 godina izgubili.

  63. A sta mislis, kako to da je u Izraelu 3god vojni rok i za muskarce i za zene? Znaci, po tvome su oni gkupi i zaostali.

  64. ovde sam izgleda ja jedini lud.. 🙂 ja sam se nesto i lozio na vojsku,cak konkurisao na akademiju ’94..sreca ili ne,tek nisam prosao,kod ocnog,nesto sa ocima,ali sam odsluzio casno i posteno 2002.po mom misljenju ko zeli neka ide,ko ne zeli,ne zeli!stvar izbora..i da,dobio sam druga do groba!ma kakvog druga,kumaa!!!kumeeee

  65. Zbog toga sto su ovakve velicine cojstva i junastva napustile vojsku, zato smo i gubili sve ratove koje smo vodili

  66. Od nekod vojska napravi čoveka ali izgleda da to nije šlučaj kod tebe.

  67. Čovek je manje-više u pravu. I ja sam služio u JNA, klasa 1986/87. Prvih 6 meseci je bila obuka koja je bila smešna. Ostatak je bilo prejedanje i hvatanje krivine po ceo dan. JJedina pozitivna stvar vojske je što me je naterala da napustim zemlju još 1992, par meseci nakon diplomiranja. I da se ne vratim!

  68. Obavezan vojni rok je imao smisla dok se rat vodio rovovski! A zamisli danas…ja iskopam rov za stojeci stav a neprijatelj mi rokne atomsku bombu koja ima snagu da prepolovi pola planete a ja ono u rovu stojim sa bajonetom dok mi desetar vice atomski s leva…

  69. ko jednom izda uvek ce, bilo koja vlast da bude. sramota je da jedan ugledni list daje ovoliki publicitet jednom nazovi novinaru koji na svakom koraku blati glavni stub svake drzave – vojsku .

  70. Šta ponovo se uvodi vojni rok čemu to jedino da ovaj naš mini Tito nije smislio neki rat kao i njegovi patroni ’90.-ih Sloba i Šeki.Znači izvlačite decu na vreme u inostranstvo

  71. Džogere su držali samo loši vojnici i oni koji su bili pod šifrom da ne mogu nositi oružje..bar tako je bilo kada sam ja služio “84…

  72. Kakvu budućnost ima ova država sa onima koji su naučili da se do iznemoglosti drže tatinog novčanika i mamine suknje, istovremeno živeći u virtuelnom svetu?

  73. Ja sam služio 14 godina posle Nenada. Kao prvo, ništa bez profi vojske, kao drugo ništa od te ideje. Zamajavanje.

  74. Strasno,prvi put cujem takvu glupost,ispalio daset metaka!!!!!
    Obucio sam veliki broj vojnika i niko ali ponavljam niko nije ispalio samo desetak metaka za godinu dana!!!!!!!

  75. Nisi baš pametan koliko si umislijo a po svemu što si izrekao i nisi nizašta drugo nego za metku i džoger.

  76. Toliko si bio pametan da ti je dzoger jedina stvar kojom si mogao da barata a da ne dovedes sebe i druge u opasnost.đ

  77. ti sam sebe ne voliš, na svako pitanje odgovaraš sa ne. Negativan si lik, zato ti vojska ne treba, u vojsci ništa nisi naučio, nemaš druga prijatelja. Šta bi ti , da neko umesto tebe radi a ti da deliš lekcije kako nam ništa ne treba. Blago tebi za tvoju pamet.

  78. Ako je služenje u JNA bilo loše organizovano zašto onda odmah mislite da će to biti i u Srpskoj vojsci? Ja bih koncept služenja promenio na sledeće- sve oružje i orudje koje zahteva dužu obuku – profesionalna vojska. Sve drugo – teritorijalna odbrana i to učeći iz Ukrajinskog ratišta…

  79. Svaka čast za intervju. Vojska je za ove neostvarene,nekulturne obožavaoce Putina i Vučića. Pozdrav od vojno nesposobnog s’ velikim zadovoljstvom

  80. Ja sam 3 nedelje brao visnje u Pirotu 2001 pa sam 6 mesece setao i spavao po sumi sa punom ratnom opremom (bio sam granicar) kao rat da je bio!
    Zakljucak:TOTALNO GUBLJENJE VREMENA

  81. E moj sunarodniče. Zaboraviti ime čoveka koji te je zvao za kuma… Rekao bih da je to sramota, baš sramota. Mene bi bilo sramota.

  82. Kao desetar sam po kazni cepao i drva…kasnije 92- ge snajperista Pt voda vojne policije po ugovoru u cilju spašavanja stare Juge….delimo se na muškarce i mamine sinove..

  83. Mnogo godina dana. Lepo bilo bivsa Juga velika zivotna skola. Sada nepotrebno skupo i valjda necemo ratovati. Vojska 88/89 Ljubljana lepo i nezaboravno. Uvesti obuku 15 dana za streljacko naoruzanje za ostalo profi vojska lepo placena.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.