Kada bismo sada uveli sankcije Rusiji, da li bi to bila iznuđena politička akcija?

Maja Bjeloš, viša istraživačica u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku, o NATO, Srbiji i Rusiji, ratu u Ukrajini

Ostavite komentar


  1. Ako bismo sada uveli sankcije, u vrednosnom smislu bilo bi prekasno, iako bi EU politicari zo pozdravili. Vec smo nepopravljivo na losem glasu, sada nema nikakvog efekta da se steta popravi.

  2. Ovakvi rezultati su očekivani jer u Vojvodini nema mnogo Vojvođana a u Beogradu Beograđana. Putinu svakako treba uvesti sankcije.

  3. Naša spoljna politika se stallno vezuje za prošlost i nikada nećemo imati nikakav napredak!

  4. Sankcije je uvelo oko 40 zemalja od 200, dok u tim zemljama zivi tek 25% svetske populacije. Kada bi uveli sankcije bili bi u manjini.

  5. Više logike ima da sada odustanemo od čuvenog „evropskog puta“ jer je taj put očigledno postao čista fantazija; Sa tog „puta“ je uklonjen krajnji cilj – članstvo – još davnih godina, i više se ni ne foliraju; umesto članstva se nudi nekakva „perspektiva“ što se na srpskom kaže „zec je u šumi ali vi slobodno pripremajte ražanj“.

  6. Milosevic je pobedio. Zeleo je da nas odvati od Zapada i da nas pridruzi Rusiji. Srpski nacionalizam je pobedio. Zato npr. SPC nece preci ni na Gregorijanski kalendar, da ne slave Bozic zajedno sa Hrvatima, Nemcima, Vatikanom??!

  7. Cinjenica je da smo uz Siriju, Centralno Afričku Republiku i Sudan četvrta isturena ruska gubernija. Sjajno društvo.

  8. Precenjen je uticaj 1999, to je bilo davno. Dominantnu ulogu imaju nastojanja EU, pre svega Nemacke, da resi napetosti u Bosni i na Kosovu slanjem naoruzanih trupa na nas narod koji treba prognati, dok NATO podrzava ljustvom i oruzjem. Treba razumeti uzas koji prezivljaju porodice kad im isti covek koji je pre 20 godina kidnapovao strica koji je potom „nestao“ danas odvodi oca, uz podrzku KFORa. Jasno, ne misle svi u EU da je to OK. Ali, uz sve ovo, tesko je biti za EU i NATO. Tu ne pomaze ulaganje novca u prozapadnu propagandu. Treba da prestanu progoni.

  9. Voleo bi da znam koji stav zastupa visa saradnica, mada se to da naslutiti, isto tako da mi ona ili neko od NVO razjasni za sta su ali da prosipaju floskule i istine nego cinjenice

  10. Против см рата у Украјини мада мислим да Русија није имала избора сем да бира да ли ће се рат водити на њеној територији и ли на туђој. Изабрали су логично повољнију варијанту за себе. Што се тиче санкција ако смо ми поштен и праведан народ па нисмо уводили санкције за нападе на Ирак и Либију зашто би сада то радили за Украјину сем ако нисмо под окупацијом па газда наредио. Уосталом ти велики праведници на разне начине и даље тргују са Русијом само од осталих траже да их слушају а не да их следе у поступцима. Поготиво ми није јасно зашто би ми следели своје непријатеље. Нису нас амери бомбардовали само 99. Присетите се како су градови у Србији прошли 45. или неко мисли да је то случајно.

  11. „Mi i dalje ne znamo sve činjenice o posledicama bombardovanja, samim time je njima lako manipulisati.“ Да ли ова госпођа себи персира?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.