Kada će beogradski prosvetari dobiti mesečne karte za prevoz? 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Zaposleni u beogradskim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama 1. jun su dočekali bez uplaćene mesečne karte za prevoz, čak i oni koji su pristali da svoje lične podatke – matični broj i/ili broj pasoša pošalju preduzeću Naplata prevozne usluge.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ još 15. maja se obratio Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, tražeći odgovor da li nadležni te podatke prikupljaju u skladu sa zakonom, ali odgovor i dalje ne stiže.

I novoformirano preduzeće JP Naplata prevozne usluge juče je bilo bez odgovora na pitanja Vesne Vojvodić Mitrović, iz gore pomenutog sindikata, kada će zaposlenima u douniverzitetskom obrazovanju u Beogradu biti plaćen prevoz.

U više škola prosvetni radnici su potvrdili Danasu da nisu dobili SMS poruku na svoje mobilne telefone o uplaćenoj mesečnoj karti, niti je onima koji su se izjasnili za papirnu kartu ona stigla.

I oni koji svoje lične podatke nisu želeli da daju dok se Poverenik ne oglasi ne znaju šta će biti, a nema ni odgovora na zahtev sindikata da zaposleni koji ne koriste gradski prevoz dobiju novčani iznos u vrednosti mesečne karte.

– Kolega koji radi u predškolskoj ustanovi mi je preneo da su zaposleni dolazili juče na posao u strepnji kako će reagovati komunalna policija ako im budu tražili dokaz o plaćenoj naknadi za prevoz. Neki su razmišljali da uplate dnevnu kartu, ali su se pitali da li će im novac biti refundiran. Nije ovde stvar u 50 dinara. Neće zaposleni u prosveti osiromašiti za 50 dinara, neće ni za 150, ali je stvar u tome da zaslužujemo makar informaciju, da imate bar pokušaj simulacije dijaloga. Mi od Poverenika nismo tražili političko izjašnjavanje već samo procenu valjanosti teksta u kome se traže naši lični podaci, sa idejom da će nam blagovremeno odgovoriti. Pa ako Poverenik kaže: „Tako treba“, da vidimo da li ćemo popuniti formular ili ćemo reći da ne pristajemo. Ovo oklevanje je takođe svojevrsna poruka – smatra Vesna Vojvodić Mitrović.

Ona kaže da su u starom sistemu Bus plusa zaposleni u douniverzitetskom obrazovanju u Beogradu 25, a najkasnije 27. tekućeg meseca dobijali informaciju da su sredstva za prevoz obezbeđena i da je sistem od 1. narednog meseca potpuno spreman.

– U tom smislu su naša očekivanja bila da se kaže da stari model važi i u junu, ako već niko od nadležnih nema hrabrosti da se oglasi već se prave nevešti i bolesni. Ovo je prilika da se izdejstvuje da onaj mali broj zaposlenih koji ne koristi gradski prevoz dobije novčanu naknadu. Sada je cena mesečne karte smanjena na 2.200 dinara, za taj novac se ne može sipati mnogo goriva, ali bi bio simbolički lep gest ako bi omogućili zaposlenima i tu opciju – kaže sagovornica Danasa.

Ona prepričava i kako je tekao jučerašnji razgovor sa operaterom u konkat centru 11011.

– Pitala sam da li mogu dobiti informaciju u vezi sa problemom karata za prevoz ili nadoknade za prevoz za zaposlene u douniverzitetskom obrazovanju na teritoriji Beograda i tri puta sam dobila ponovljen odgovor: „Navala je“. Škole i vrtići su poslali tražene podatke pre desetak dana, a mi smo se Povereniku obratili 15. maja, tako da „navala“ možda može da bude reč koja će dati dijagnozu situacije u kojoj građani u redovima čekaju ispred prodajnih mesta za kupovinu karata, ali za zaposlene za prosveti to ne može da bude objašnjenje. Na moje pitanje zašto se saopštenjem ne oglasi nijedna jedina relevantna institucija, dobila sam odgovor da budem stpljiva i da će mi se operater javiti čim nešto sazna od nadređenih. To je bilo juče u 9 ujutru – kaže Vesna Vojvodić Mitrović.

Pitali smo JP Naplata prevozne usluge Beograd kada će zaposleni u prosveti dobiti karte za prevoz. Odgovor čekamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari