Kada će moći da se pogleda spisak dece koje je Diana Budisavljević spasila iz logora 1Foto: Promo

 

Nedavno otkriven spisak dece koje je Dijana Budisavljević spasila u drugoj polovini 1942. iz logora Nezavisne države Hrvatske, biće od sutra, pa narednih deset dana, izložen u atrijumu Narodnog muzeja Srbije.

Muzej žrtava genocida saopštio je da je usled ogromnog interesovanja javnosti i medija odlučio da taj prvorazredno vredan artefakt privremeno izloži u Narodnom muzeju Srbije.

U pitanju je originalni spisak koji sadrži podatke o bezmalo 5.800 srpske dece, podsetio je Muzej žrtava genocida koji je pre nekoliko dana obavestio javnost o njegovom postojanju.

U atrijumu Narodnog muzeja Srbije sutra će biti i konferencija za novinare, na kojoj će govoriti Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja Srbije i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Muzej žrtava genocida je saopštio da mu vodeći stručnjaci i institucije u svetu upućuju čestitke na tom otkriću i da su prve čestitke stigle iz SAD i Izraela.

Muzej je naveo i to da mediji u regionu i Zapadnoj Evropi ne prestaju da izveštavaju da je Muzej, nakon više od 80 godina, došao do, kako to nazivaju, „srpske Šindlerove liste“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari