Kada je sve i koliko puta Vučić obećavao da će se povući sa čela SNS? 1Foto FoNet Milica Vučković

U toku svoje desetogodišnje vladavine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je bar desetak puta najavljivao ostavku, što na čelu svoje stranke, što na funkciju koju obavlja.

Pred izbore, uz uslov “ako ne ostvarimo takav i takav rezultat” ili pred neku bitnu odluku, posebno vezanu za Kosovo. Međutim, obećanje da će otići sa čela stranke ili države nikada nije ispunio, te ni ne čudi što mu takvim izjavama više niko ne veruje.

Poslednji Vučićev odlazak sa čela države najavio je 14. oktobra vlasnik „Informera“ Dragan J. Vučićević rekavši da, po informacijama koje ima od Vučićevih saradnika, predsednik planira da podnese ostavku kako bi „nekom drugom“ prepustio da uvede sankcije Rusiji i prizna nezavisnost Kosova, u situaciji kada bi pritisci na Srbiju da ova dva poteza povuče bili toliki da država ne može da ih izdrži.

– Ne znam koliko je pametno da kažem sve… Od nekih njegovih saradnika iz vlasti sam čuo neke stvari koje su za mene zabrinjavajuće. Neki od njih kažu da bi Vučić mogao da donese odluku koja je, ja mislim, suštinski loša za državu i državne i nacionalne interese. A ta odluka ne bi bila da prizna lažnu državu Kosovo, to ne nikako, ili da ne daj bože uvede sanckije Rusiji, to se neće desiti, nego da te odluke prepusti drugima. Neki su mi čak rekli iz SNS-a da predsednik razmišlja i o ostavci – rekao je urednik Informera gostujući na Pinku.

Naravno da takvu izjavu ne bi mogao da da bez prethodne konsultacije sa Vučićem i njegovog “blagoslova”, što je i potvrđeno svega šest dana kasnije.

Naime, Vučić je 20. oktobra rekao za TV Prva da je u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom čuo za rok od nekoliko nedelja da se reši pitanje Kosova, ali da smatra da je to nerealno.

On je istakao i da nije isključeno da se povuče sa funkcije kako bi kupio šest do devet meseci vremena za Srbiju.

„Možda bi mi bilo lakše sutra da se sklonim. Ostaće iza mene i sve bolnice, putevi, pruge i sve ono što niko nikada nije izgradio. Govorim o svim delovima društvenog života. Ja ne bežim od odgovornosti i ostavka je opcija u taktici Srbije, kupio bih tako šest do devet meseci za zemlju“, rekao je Vučić.

Naravno, ostavku nije dao iako je u prethodnih mesec dana više puta izjavljivao da Srbija nikada nije bila u težoj poziciji kada je u pitanju Kosovo, a više puta je ponovio da smo zahvaljujući njegovim diplomatskim aktivnostima “uspeli da izbegnemo rat”.

O povlačenju sa čela SNS-a Vučić govori pred svaku stranačku skupštinu naprednjaka, a ostavku na čelu najjače političke partije u Srbiji najavljuje bar dva puta godišnje. Poslednji put je o tome govorio je 25. jula.

„Ja volim SNS i mislim da je SNS doprineo ključnim promenama. Mislim da posle nekog vremena morate da razumete da niste večiti i da nekim drugim ljudima morate da obezbedite prostor“, rekao je tada predsednik Srbije.

Ostavku nije podneo. S obzirom na učestala nabrajanja šta je sve izgradio – od bolnica do puteva, u čemu je, kako tvrdi, pretekao i nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, i šta će sve ostati iza njega, izjava da “nije večit” ne deluje iskreno.

Takođe, i laiku je jasno da bi se Srpska napredna stranka raspala kao kula od karata kada bi se on povukao sa njenog čela, čega je i sam svestan jer se okružio ljudima sumnjivog obrazovanja i skromnih sposobnosti, s toga je neiskrena i izjava da “nekim drugim ljudima morate da obezbedite prostor”. Osim ako pod “drugim ljudima” ne misli na neke van SNS-a, možda iz opozicije.

„Mislim da se kongres zakazuje za januar 2019. kada planiram da izaberem naslednika“, rekao je Vučić 2017. godine.

„Predsednik sam SNS-a još neko vreme do sledećeg Kongresa, odnosno Skupštine stranke“, istakao je godinu dana kasnije.

„U svakom slučaju, što se tiče stranke, uskoro će biti promena“, najavio je predsednik 2019. godine.

A 2020. poručio je: „Kao što sam i obećao, uskoro će i organi stranke odlučiti, biću samo predsednik građana svih građana Srbije“.

Međutim, niti je otišao sa čela stranke niti dao ostavku na funkciju predsednika države. Tako da Vučićeve najave o povlačenju podsećaju na priču o dečaku koji je stalno vikao “vuk, vuk”. Samo što je na kraju te priče vuk zaista došao u selo, a Vučiću ne samo da niko ne veruje kada dramatičnim glasom najavljuje svoje povlačenje, već do tog čina nikada neće ni doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.