Kafanska kavga koja je zbog pijanstva pošla po zlu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Mali žurnal obavestio je čitaoce o ubistvu jednog seljaka u kafani, koje se dogodilo na današnji dan pre 110 godina.

Obrad Đukanović, stanovnik sela Pričinović, je tokom svog putovanja zastao da se odmori u jednoj seoskoj mehani u Galoviću.

Kako piše Mali žurnal, tu je naišao na svog sugrađanina Miloja Mandića koji je tada bio u pijanom stanju i  ispijao poslednje kapi rakije.

Dok je, sedevši u uglu mehane čekao svoje piće, Miloje mu priđe verbalnim napadom. No, nije se tu zaustavio. Pesnicom ga je udario u desnu stranu čela.

Seljaci u poprilično ispunjenoj kafani nekoliko sekundi nepomično su posmatrali čitavu situaciju, a onda su stali u Obradovu odbranu.

Kafanska kavga koja je zbog pijanstva pošla po zlu 2
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Odbornik Milorad koji se takođe zadesio na ovom mestu, pokušao je da otme nož iz Milojevog pojasa.

Tokom otimanja oko šiljatog predmeta Milorad se ozbiljno posekao, a u tom momentu slabosti Miloje mu je zabio nož u grudi.

Milorad je umro na mestu, a Miloje je odmah zatvoren.

U sudu Miloje se branio činjenicom da je bio pijan, i da ne zna šta se dogodilo sa pokojnikom.

Na 12 godina robije osuđen je 2. maja 1911. godine.

Međutim Apelacioni sud smatrao je da ova kazna ipak nije dovoljna, i osudu je podigao na 15 godina robije u teškim okovima, obaveštava svoje čitaoce Mali žurnal.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari