Kako će izgledati probna mala matura? 1FOTO: Ministarstvo prosvete

Učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit u petak u 13 časova, rešavanjem testa iz matematike. U subotu, od 9 do 11 sati radiće srpski, odnosno maternji jezik, a kombinovani test počeće u 11 i 30.

– Struktura testova je vrlo slična zadacima na završnom ispitu u junu 2021. godine gde su preovlađivali zadaci zatvorenog tipa, a što je u potpunosti u skladu sa tendencijama na ovakvim i sličnim testiranjima u svetu. Zadaci su pripremljeni na osnovu obrazovnih standarda, kako predviđa Pravilnik o programu završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja, poštujući u najvećoj meri nove programe nastave i učenja. Kao i prethodnih godina, vodili smo računa o tome da su učenici skoro dve godine radili u uslovima pandemije virusa korona i da se nastava odvijala po različitim modelima – kažu za Danas u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Učenici probni završni ispit polažu u učionicama. U jednoj učionici može biti najviše 15 učenika i dežura jedan nastavnik. Udaljenost između đaka u svakom smeru treba da bude najmanje dva metra, a u svakoj klupi, i to u njenom središnjem delu, sedi po jedan učenik, navodi se u obaveštenju Ministarstva prosvete, upućenom školama, u koje je Danas imao uvid.

Po završetku testiranja testovi ostaju i pregledaju se u školi, a rezultati se ne objavljuju na internet stranici škole.

Osim verne simualcije završnog ispita koja služi da se đaci upoznaju sa procedurom, cilj probne male mature je da se vidi koliko su učenici u ovom trenutku spremni za ispit i na čemu treba da rade u „pravog“ maturskog ispita.

Rezultati koje budu pokazali učenici nastavnicima će služiti kao orijentir za planiranje rada u narednom periodu, a treba da ih koriste i u izradi planova za pripremnu nastavu za polaganje male mature, napominju iz Ministarstva.

Završni ispit učenici osmog razreda će polagati 27, 28. i 29. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari