Kako će izgledati prvomajski uranak na Paliću: Četvorodnevni program za sve generacije 1Foto: Zvaničan sajt preduzeća "Park Palić" d.o.o.

Kulturno-zabavni i sportsko-rekreativni program, uz neizostavnu gastronomsku ponudu, očekuje sve posetioce od 29. aprila do 2. maja, kada će se na Paliću održavati tradicionalni Prvomajski uranak.

Ova manifestacija otvara letnju turističku sezonu na Paliću, a tokom četiri dana trajanja posetioce duž šetališta uz obalu jezera očekuje bogata vašarska ponuda hrane i pića, proizvoda starih zanata, rukotvorina i suvenira blizu 80 izlagača.

Ipak, kako direktorka preduzeća “Park Palić” Valerija Denč kaže, najveća atrakcija i ove godine će biti luna park, koji će se prostirati na 10.000 kvadratnih metara.

“Prošle godine smo za četiri dana imali 120.000 posetilaca i nadam se da će tako biti i ove godine. Luna park je obiman, ima jako dobre velike i nove sprave i sigurna sam da su u dobrom stanju jer smo ih prekontrolisali. Nadam se da ćemo imati i lepo vreme, a sve će biti tako organizovano da manifestacija prođe bez problema, kao što je bilo prošle godine”, kaže Denč.

Kako će izgledati prvomajski uranak na Paliću: Četvorodnevni program za sve generacije 2
Foto: Zvaničan sajt preduzeća „Park Palić“ d.o.o.

U okviru sportsko-rekreativnog programa, Jedriličarski klub Palić organizovaće 77. Prvomajsku regatu od 29. aprila do 1. maja na Palićkom jezeru, dok će se 1. maja održavati 46. “Trimbi” u organizaciji Gradskog saveza “Sport za sve”.

Okupljanje učesnika biće ispred zgrade “Jadran” u 8 časova, odakle će peške, biciklom ili rolerima ići do Palića, gde će se u 12 časova izvlačiti nagrade kod sportskih terena.

Posetioce očekuje i bogat program u Zoološkom vrtu Palić, koji će tokom četiri dana trajanja manifestacije raditi produženo, od 8 do 20 časova, dok se cena ulaznice neće menjati.

Kako najavljuje direktorka Zoo vrta Sonja Mandić, u EAR kongresnoj sali biće postavljena izložba slika i radova slamarki Udruženja “Matija Gubec”, a u IPA učinioci edukativna izložba “Kome ovo pripada”, u okviru koje će biolog Zoo vrta zajedno sa volonterima, odnosno budućim veterinarskim tehničarima iz Hemijsko-tehnološke škole, izlagati i odgovarati na pitanja u vezi sa životinjama, dok će posetoioci moći bliže da pogledaju i dodirnu kljove, lobanje, jaja, kože i krzna različitih vrsta životinja.

“Prvi put ove godine u saradnji sa JKP ‘Čistoća i zelenilo’, konkretno sa Prihvatilištem za napuštene pse i mačke organizujemo komparativnu izložbu fotografija ‘Priče iz Prihvatilišta’, koju smo pokušali da povežemo sa našom delatnošću na taj način što će istovremeno biti izložene fotografije kućnih ljubimaca koje su dostupne građanima za usvajanje, a s druge strane učionice fotografije zaplenjenih životinja i plakati Ministarstva zaštite životne sredine iz jedne velike kampanje ‘Da li ti izgleda da mi je mesto u kući’, kojom želimo da apelujemo na ljubitelje životinja da pažljivo biraju svoje kućne ljubimce”, objašnjava Mandić.

Kako će izgledati prvomajski uranak na Paliću: Četvorodnevni program za sve generacije 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Osim ovog programa, za vreme prvomajskih praznika u Zoo vrtu Palić biće organizovano od 9 do 18 časova i hranjenje životinja, odnosno mrkog medveda, eland antilopa, kamila, majmuna, kozica, papagaja, merkata, a posle dužeg vremena u Eko centru i hranjenje zmija, mekane oklopne kornjače i malih vrsta majmuna.

Biće otvoren i Avantura park, te se u Zoo vrtu pripremaju na veliki broj posetilaca, kojih je prošle godine bilo više od 20.000 za vreme prvomajskih praznika.

“S obzirom na tako veliki broj posetilaca, u Zoo vrtu jeste nešto veća gužva nego što je uobičajeno, ali nikada nismo primetili da se stvaraju čepovi i da ljudi ne mogu da prođu. Ipak je to velika površina od približno 15 hektara sa oko 2,5 kilometra širokih i uređenih staza, mesta za odmaranje, posmatranje voalijera i vidikovaca, gde posetioce svake godine uspemo da smestimo”, kaže Mandić.

Kako bi sve prošlo u najboljem redu, o bezbednosti životnja i posetilaca brinuće oko 80 ljudi, kako radnika Zoo vrta i volontera, tako i radnika obezbeđenja.

Dežurstva hitnih službi

Preduzeće “Park Palić” će i ove godine obezbediti dežurstvo vatrogasne jedinice i hitne pomoći na parkingu kod “Male gostione”, tokom svih dana trajanja manifestacije. Za vreme dežurstva, na ovom mestu biće organizovana i promocija vatrogasno-spasilačkih službi, kao i prezentacija rada policije i upoznavanje sa policijskom profesijom, uz razne animacije za posetioce.

Parking i kontrola ulica

Zbog očekivano velikog broja posetilaca i gužvi u saobraćaju, i ove godine će se sva četiri dana kontrolisati ulaz u tri najprometnije ulice u centru Palića, odnosno u Splitsku aleju, Jožefa Hegediša i Olge Penavin. Ulazak u navedene ulice biće dozvoljen samo uz propusnice koje će se deliti u prostorijama “Park Palića”, a uz kontrolu obezbeđenja, kako se ulice budu praznile, tako će se puštati automobili.

Za posetioce koji ne poseduju propusnice biće obezbeđena parking mesta u Ritskoj ulici i iza hotela “Prezident”, u periodu od 7 do 20 časova. Cena dnevne parking karte za putnička vozila iznosiće 200 dinara, za kombi vozila 400 dinara, a za autobuse 500 dinara.

“Apelujemo na sve goste da prilikom posete Paliću tokom manifestacije koriste ove parkinge i da, ukoliko mogu, koriste gradski prevoz jer, nažalost, parking mesta su ograničena i da se ne bi stvarali zastoji u saobraćaju”, apelovala je Valerija Denč.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari