Kako će pesak iz Sahare uticati na vreme u Srbiji? 1Foto: Čedomir Vučinić/Danas(arhiva)

Hladni dani septembra neprijatno su nas iznenadili, pa se s razlogom pitamo da li će temperature biti malo prijatnije. Meteorolog Đorđe Đurić je na svom Fejsbuku pružio odgovor na to pitanje.

Đurić je najavio da će od vikenda biti osetno toplije, a sledeće sedmice pod ciklonskom aktivnošću očekuje se česta kiša, ali i čestice pustinjskog peska iz Sahare, napisao je.

„Nastavlja se veoma hladno vreme za ovo doba godine, a temperature prethodnih dana odgovaraju vrednostima za kraj oktobra, pa čak i za početak novembra, s obzirom na to da su niže i za 7, 8 stepeni od proseka za ovo doba godine. Srbija je prethodnih dana i pod uticajem visinskog ciklona sa istoka Evrope, pa je vreme bilo veoma promenljivo sa pljuskovitim padavinama, neretko uz grad ili krupu i uz jače grmljavinske oluje“, konstatovao je meteorolog.

Od subote, nad našim područjem jačaće termički greben sa Mediterana, pa će početi priliv osetno toplije vazdušne mase, a očekuje se i kratkotrajna stabilizacija vremena, nastavlja, prenosi Nova.rs.

„Ipak, u noći između petka i subote i u subotu ujutro u celoj Srbiji biće vedro, pa se očekuje i veliko izračivanje vazduha u atmosferu i biće veoma hladno. Minimalna jutarnja temperatura spustiće se na 0 do 6°C, na planinama ispod 0°C, a slab prizemni mraz očekuje se ponegde i u nižim predelima na 5 cm iznad tla. Zbog opasnosti od mraza, treba primeniti adekvatne mere zaštite, jer može doći do oštećenja kod poljoprivrednih i ratarskih kultura. Ipak, tokom dana biće sunčano i osetno toplije. Maksimalna temperatura biće od 20 do 23°C, u Beogradu do 22°C. Prema kraju dana očekuje se i postepeno povećanje oblačnosti“, prognozira Đurić.

U nedelju se nad Srbijom očekuje topla vazdušna masa, koja će jugozapadnim strujanjem u sklopu ciklona sa zapadnog Mediterana stizati do našeg područja, a istovremeno se očekuje i stizanje pustinjskog peska iz Sahare. Biće umereno do pretežno oblačno, posle podne i uveče na severozapadu, zapadu i jugozapadu sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 21 do 25°C, u Beogradu do 24°C, napisao je.

„Sledeće sedmice Srbija će biti pod snažnom ciklonskom aktivnošću, jer će sve više jačati i ciklon sa severa Atlantika, koji će se premeštati prema centralnoj Evropi. Srbija će i dalje biti u sistemu jugozapadnog visinskog strujanja, pa se početkom sedmice očekuje relativno toplo, ali očekuju se i čestice peska iz Sahare. Biće umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom“, kaže Đurić.

Maksimalna temperatura u ponedeljak od 20 do 25°C, a u utorak se očekuje postepeni pad, pa se sredinom sledeće sedmice očekuje nešto svežije, uz maksimalne vrednosti od 15 do 20°C, dodaje.

„Inače, sredinom sedmice centar ciklona nalaziće se nad centralnom Evropom i zahvataće i naše područje, pa će i dalje biti oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a napomenuti pad temperature vazduha biće posledica blizine hladnog fronta. Prosek maksimalne temperature za kraj septembra u Srbiji je od 20 do 24°C, tako da će temperature narednh dana biti uglavnom oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine“, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari