Kako će Užice obeležiti svoj praznik 9. oktobar? 1Užice/Foto: N. Kovačević

Obeležavanje Dana Užica, 9. oktobra, koje je počelo proteklog vikenda kampanjom „Daj pedalu raku“, trajaće do 11. oktobra do kada će se organizovati niz kulturnih, sportskih i drugih dešavanja.

„Dan grada i ove godine obeležićemo brojnim događajima i tradicionalnim manifestacijama, u organizaciji gradskih ustanova kulture i sporta, u saradnji sa udruženjima i pojedincima, na način kako to i dolikuje rođendanu koji obeležavamo”, objasnila je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, predavljajući taj program.

Kompletan program može se pogledati na sajtu Grada, a gradonačelnica je izdvojila nekoliko sadržaja, poput izložbe „Vek protiv vatre“ koja svedoči o sto godina postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva, kao i promociju knjige „Misija dobrote” o veku Kola srspkih sestara.

„Biće zanimljivo i književno veče užičkih profesora sa Beogradskog univerziteta, kao i promocija knjige „Vek Slobode“, autora Nemanje Nešića, o jubileju užičkog fudbalskog kluba“, kazala je gradonačelnica.

Kako će Užice obeležiti svoj praznik 9. oktobar? 2
Slavkov plato/Foto: N. Kovačević

Najavila je tradicionalne manifestacije – Užičke dane, stručni skup lekara, Jesenji kros učenika osnovnih i srednjih škola, maskenbal užičkih predškolaca, kao i obeležavanje 55 godina od osnivanja Odbojkaškog kluba Jedinstvo.

„Na poklon sugrađanima, 7. oktobra, za Užičane svih generacija, na trgu će nastupiti Željko Samardžić“, najavla je gradonačelnica.

Na svečanoj sednici Skupštine grada, 9. oktobra u Narodnom pozorištu, uručiće se najviša gradska priznanja pojedincima i kolektivima.

„Potrudili smo se da, i ove godine, ponudimo program prilagođen različitim ukusima i svim generacijama”, ocenila je gradonačelnica.

Ona je rekla da će, i ove godine, bebama rođenim 9. oktobra Grad pokloniti zlatnik sa posvetom.

Zašto se slavi 9. oktobar

Užice obeležava 9. oktobar, jer od tog dana 1329. godine, u jednom spisu u dubrovačkom arhivu, potiče prvi pisani trag o imenu grada.

Kako će Užice obeležiti svoj praznik 9. oktobar? 3
Faksimil spisa o prvom pominjanju Užica/Foto: Istrorijski i arhiv Užice

„1329. indikata dvanaestog, 9. oktobra, Mila, žena Sklavka iz Užica, dala je aptagi uz milost za Radoslavu Biserku za četiri perpera i osam groša, zadržavajući pravo za taj iznos nad kućom rečene Biserke sve do sledećeg Uskrsa“, piše faksimilu tog spisa koji je Državni arhiv u Dubrovniku, pre desetak godina, poklonio Istorijskom arhivu Užice.

Nezaslužena slava

U knjizi „Užice sa vranama“, književnik i akademik Ljubomir Simović piše o „zasluzi“ osobe za prvo pisano pominjanje naziva grada.„Pomenuti Sklavko, koji u ovom postupku i dokumentu samo služi za identifikaciju svoje žene, stekao je tako, pukim slučajem i bez ikakve svoje zasluge, neočekivanu i sve do danas neosporenu slavu prvog Užičanina za koga se zvanično zna, lično i poimenice“, piše akademik Simović.

Po Sklavku je, pre pet godina, nazvan i plato ispred Skupšine grada i postavljena spomen- ploča sa sadržajem dubrovačkog spisa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari