Kako do besplatnih udžbenika za buduće prvake? 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Roditelji budućih đaka prvaka ne moraju unapred da se prijavljuju školama za besplatne udžbenike koje dodeljuje Ministarstvo prosvete.

Rok da kojeg škole treba da dostave podatke o broju učenika koji imaju pravo na besplatne udžbenike je 31. marta, a upis u prvi razred osnovne škole počinje od 1. aprila, pa smo pitali Ministarstvo na koji način deca koja u septembru polaze u prvi razred, a zadovoljavaju uslove da dobiju ove knjige, mogu da se prijave.

„I ove školske godine, kao i prethodnih, primenjuje se isti postupak kada je reč o unosu broja prvaka u Informacioni sistem „Dositej“, a koji se u prethodnom periodu pokazao kao dobar način da učenici ostvare pravo na besplatne udžbenike i da ti udžbenici budu blagovremeno – do početka školske godine u rukama učenika, imajući u vidu dinamiku aktivnosti koja je uslovljena i propisanim procedurama same nabavke. Kako upis učenika u prvi razred traje do 31. maja, svaka škola će uraditi procenu broja učenika prvog razreda koji ostvaruju ovo pravo, na osnovu broja prijavljenih učenika u ostalim razredima“, pojasnili su u Ministarstvu prosvete za Danas.

U osnovnim školama potvrđuju da po već uhodanoj proceduri prijave od pet do 10 odsto od očekivanog broja prvaka, a da nakon testiranja i upisa učenika, kada se precizira koliko dece ima pravo na besplatne udžbenike, dostavljaju i te podatke.

Pravo na besplatne udžbenike koje učenicima osnovne škole obezbeđuje Ministarstvo prosvete imaju deca iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu (IOP), učenici koji rade po IOP-u, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format) i đaci osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja.

Novina je da će ove godine besplatne udžbenike dobiti i đaci koji se obrazuju po IOP-u 3, odnosno po programu za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i gluvi i nagluvi učenici koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Ministarstvo obezbeđuje udžbenike za ove kategorije učenika i na jezicima nacionalnih manjina, kao i udžbenike prilagođene za decu sa smetnjama u razvoju.

Za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole komplet se sastoji od udžbenika za matematiku, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

Stariji osnovci, od petog do osmog, dobiće udžbenike za matematiku, srpski (maternji) jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Za nabavku ovih udžbenika za narednu školsku Ministarstvo će izdvojiti 750 miliona dinara.

Grad Beograd je najavio da će i za narednu školsku godinu obezbediti besplatne školske knjige za sve učenike prvog i drugog razreda. Udžbenike za gore pomenute kategorije plaća Ministarstvo, a Grad za sve ostale beogradske đake. U školama kažu da preciznije informacije od nadležnih iz Skupštine grada očekuju u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari