Kako je Grad Užice „prisvojio“ privatnu parcelu, bez znanja i saglasnosti njene vlasnice 1Suzana Tošić Bajlon/Foto: Privatna arhiva

Ustavom i zakonima privatno vlasništvo je neprikosnoveno, ali to u Srbiji i nije baš tako. Neverovatno je, ali istinito, da je Grad Užice „prisvojio“ privatnu parcelu, a da njena vlasnica o tome nije bila obaveštena.

Da ne može da raspolaže sopstvenom imovinom, Suzana Tošić Bajlon, koja je deo života provela u Kanadi, a trenutno živi u Beogradu, saznala je kada je pokušala da proda svoj plac od 28 ari u Ulici Heroja Luna u užičkom naselju Zabučje, u brdu preko puta železničke stanice.

Zemljište je nasledila od roditelja koji su živeli u Užicu i davno su preminuli.

Nakon ostavinske rasprave, u Katastru nepokretnosti je navedena kao jedina vlasnica parcele broj 8595/7 površine 2.803 kvadratna metra, koja je kategorisana kao „njiva četvrte kategorije“.

Međutim, Grad Užice usvaja Plan generalne regulacije „Užice, centralni deo – II faza“ kojim je na tom zemjištu planirana zelena površina.

Javni uvid, dok je bila u inostranstvu

Taj plan, svedoči naša sagovornica, bio je na javnom uvidu 2011. godine, ali ona o tome nije bila obaveštena i nije mogla da reaguje na nepravdu, jer nije bila u Srbiji, već u Kanadi.

„Od 2019. godine pokušavala sam da prodam plac. Dolazili su ljudi i raspitivali se, ali bilo mi je sumnjivo to što me niko od njih nije pozivao. Onda sam saznala da je na mom placu Grad planirao neku zelenu površinu, šumu ili park“, priča za Danas Suzana Tošić Bajlon.

Bila je u šoku i pozvala je Gradsku upravu za urbanizam. Pitala ih je kako je moguće da, bez njenog znanja, na njenoj parceli planiraju zelenu površinu. Rekli su joj da je to predviđeno navedenim urbanističkim planom.

Kako je Grad Užice „prisvojio“ privatnu parcelu, bez znanja i saglasnosti njene vlasnice 2
Foto: Privatna arhiva

„Pozivaju se na taj plan, ali ja već godinama ne dolazim u Užice. Tata je preminuo 2006., a mama 2010. godine. U Beogradu sam bila 2009. i 2010. godine i posle mamine smrti vratila se u Toronto“, kaže naša sagovornica.

U Srbiju, dodaje, nije dolazila od 2011. do 2013. godine.

„Za to vreme niko me nije kontaktirao, iako imaju podatke o meni u katastru i moj matični broj“, kaže naša sagovornica koja sada živi u Beogradu.

Dopisivanje sa nadležnima  

U januaru ove godine, obraćala se Gradskoj upravi za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove, kao i Sistemu 48, koji je namenjen građanima da gradskoj vlasti prijavljuju svoje probleme i da, u roku od dva dana, dobiju odgovore. Međutim, nije vredelo.

Uz dostavljanje kopije izvoda iz Katastra nepokretnosti, pitala ih je kako 28 ari može biti park ili zelena površina, kada su oko tog placa, takođe, privatna imanja sa privatnim kućama, a navela i to da namerava da proda svoje zemljište i pitala da li Grad Užice planira da ga otkupi.

Kako je Grad Užice „prisvojio“ privatnu parcelu, bez znanja i saglasnosti njene vlasnice 3
Odgovor nadležnih

„Grad ne otkupljuje parcele koje po nameni nisu javno, a ovde je namena zamljište za ostale namene – šume u privatnom vlasništvu. Promena namene nije moguća bez izmene planskog dokumenta. Kada se donese odluka o Pristupanju izmenama i dopunama i ovaj zahtev biće uzet u obzir“, doslovno piše u odgovoru Gradske uprave za urbanizam i Komisije za planove, od 1. marta ove godine.

U tim dopisima je navedeno i to da na tom placu „nije moguća gradnja“.

Kako je Grad Užice „prisvojio“ privatnu parcelu, bez znanja i saglasnosti njene vlasnice 4
„Ne dozvoljavaju mi da prodam moje zemljište. Grad neće da ga otkupi, a niko drugi neće da ga kupi jer je na njemu, bez mog znanja, Grad planirao zelenu površinu. Neko je, izgleda, moju parcelu „ošacovao“, a meni su ruke vezane“, ogorčena je vlasnica sporne parcele.

Kaže da ne zna šta da radi. Razmišljala je da angažuje nekoga od užičkih advokata, ali ne poznaje ih, jer već dugo ne živi u Užicu i dodaje da nema para za skupe advokatske usluge.

„Grad Užice je uzurpirao moju imovinu, a ja sam nemoćna da bilo šta uradim. To je neshvatljivo. Zar privatna imovina nije neprikosnovena“, pita se naša sagovornica.

Moguće rešenje

U Gradskoj upravi za urbanizam, potvrđuju problem naše sagovornice i navode da, ipak, postoji rešenje.

„Gospođa bi trebalo da podnese dopis kojim će zatražiti izmenu plana kako bi se ta parcela izuzela iz tog planskog dokumenta i njoj se omogućilo da raspolaže  privatnom imovinom“, kaže za Danas Vladimir Savić, v. d. načelnika Gradske uprave za urbanizam, koji je na toj dužnosti od oktobra prošle godine.

Pored toga, dodaje, može dopisom da se obrati i Gradu Užicu i da zatraži da joj se, ukoliko je to interes Grada, isplati tržišna naknada za plac.

Kako je Grad Užice „prisvojio“ privatnu parcelu, bez znanja i saglasnosti njene vlasnice 5
Vladimir Savić/Foto: Grad Užice

Na podsećanje da je naša sagovornica već upućivala takve dopise, ali da od toga nije bilo koristi, Savić navodi da oni nisu stizali do njega.

„U svakom slučaju, potrudićemo se da rešimo njen problem, u skladu sa zakonima i procedurama“, dodaje Savić.

Na pitanje Danasa kao je moguće da se privatno zemljište oduzme vlasnici, on je uzvratio da je „prema svim zakonima u svetu, pa i u Srbiji, privatna svojina neprikosnovena“.

Kako je Grad Užice „prisvojio“ privatnu parcelu, bez znanja i saglasnosti njene vlasnice 6
Snimak placa

„Gradska uprava za urbanizam iznaći će način da gospođi omogući da ostvari svoja prava, u skladu sa zakonima ove države“, rekao je za Danas v.d. načelnika te uprave Vladimir Savić.

Jedan od osnivača FK Sloboda

„Moj deda Filip Tošić je Užičanin i bio je jedan od osnivača FK Sloboda i idejni tvorac fudbalskog stadiona u Užicu“, podseća Suzana Tošić Bajlon.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari