Kako je izgledala vežba evakuacije u slučaju zemljotresa u OŠ "Svetozar Marković" u Beogradu (FOTO) 1Foto: M. Nešić

Tačno u 11 časova oglasio se alarm za uzbunu. Stotine đaka pojurilo je niz stepenice Osnovne škole „Svetozar Marković“ u Beogradu tokom praktične vežbe evakuacije zbog simulacije zemljotresa.

Potres je trajao tridesetak sekundi, a naizgled pripremljeni učenici držali su ruke na glavama i pažljivo pratili uputstva koja su dobili od nastavnika. Neki su izgledali zbunjeno i iznenađeno, neki entuzijastično, a starijima se naizgled sve činilo kao šala…

Kada se začuo alarm za uzbunu, učenici nižih razreda postupali su u skladu sa propisima, držali ruke na glavama i oprezno reagovali dok su se spuštali niz stepenice škole, dok su neki od starijih učenika vežbu shvatili neozbiljno, zbog čega su ih nastavnici kritikovali. Kroz evakuacione puteve, đaci su za četiri minuta, zajedno sa nastavnicima, došli do bezbedne lokacije u školskom dvorištu.

Vežba evakuacije organizovana je za učenike osnovnih škola na Vračaru povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa.

– Kao što smo očekivali, mlađi razredi su vežbu shvatili ozbiljnije od starijih, ali su svi vrlo brzo uspeli da se evakuišu. Bilo je potrebno četiri minuta da se cela škola okupi na evakuacionom mestu, što je veliki uspeh, naveo je Nikola Prica, sekretar Crvenog krsta.

Dodao je da su đaci ovaj put vežbali na simulaciju zemljotresa, a ono što se češće može dešavati u školama su požari, „a imali smo i dojave o postavljenim bombama“.

Svetlana Babić, učiteljica, navela je da su tokom priprema za vežbu imali nastavničko veće i obavestili đake, „zatim smo posmatrali snimljeni materijal koji pokazuje kako se uspešno i neuspešno vežba evakuacija učenika u školi u Australiji“.

– Taj materijal smo pokazali učenicima i vežbali sa njima do današnje realizacije, rekla je Babić.

Vežbi su prisustovali članovi Crvenog krsta, predstavnici gradske opštine Vračar, kao i savetnici iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Vežba evakuacije kod kuće

„Ideja je jačanje otpornosti naše lokalne zajednice, pre svega najmlađih, oni su osetljive grupe kad se desi neka katastrofa i kroz praktičnu vežbu ih edukujemo kako da se ponašaju kada se desi zemljotres ili požar“, navela je Irena Lakobrija Delić, šefica Odseka za projekte gradske opštine Vračar. Dodaje da su deca bila iznenađena ovom aktivnošću, ali i da su tokom priprema primetili da su sa roditeljima kod kuće vežbali evakuaciju.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

Kako je izgledala vežba evakuacije u slučaju zemljotresa u OŠ "Svetozar Marković" u Beogradu (FOTO) 5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari