Kako je Konstraktina pesma poslužila jednom nastavniku da osmisli čas biologije (VIDEO) 1Foto: Youtube/Eurovision Song Contest

Pesma srpske predstavnice na Evroviziji Ane Đurić Konstrakte „In corpore sano“ poslužila je nastavniku biologije iz OŠ „Ivo Andrić“ u Beogradu Dejanu Boškoviću na snimi onlajn čas o zdravlju koji je za samo dva dan zabeležio oko 4.000 pregleda na Jutjubu.

Dejanovo predavanje je, kako sam kaže, namenjeno prevashodno učenicima osmog razreda, jer su neki od pojmova koje pominje Konstrakta u svojoj pesmi previđeni u gradivu biologije za taj razred.

Međutim, sudeći po značaju tema koje se pominju, ovaj čas o zdravlju podjednako je koristan svim osnovcima i srednjoškolcima.

– Konstraktina pesma mi se jako dopala. Lepe su reči, puna je metafora, ritam je dobar. Primetio sam da se sviđa i đacima i da je pevuše oko škole zbog čega sam pomislio da bi bilo dobro da iskoristim priliku kako bi deca nešto i naučila uz tu pesmu. Nadam se da će moje predavanje kolege koristi kao nastavno sredstvo ili uputiti učenike da pogledaju čas koji je zgodna priprema i za gradivo u vezi sa zdravljem za srednju školu – kaže Dejan Bošković za Danas.

Hidratacija je tajna zdrave kose Megan Markl, tamni kolutovi oko očiju ukazuju na probleme s jetrom, fleke oko usana na uvećanu slezinu, velika je sreća što postoji autonomni nervni sistem, peva Konstrakta.

Kombinujući delove pesme sa predavanjem, Dejan objašnjava šta je zapravo hidratacija, čemu služe jetra i slezina i koji znaci mogu da ukažu na oboljenje tih organa, šta je autonomni nervni sistem.

Stihove „biti zdrava, biti zdrava“, ali i pranje ruku u pevačicinom scenskom nastupu, iskoristio je da ukaže na značaj zdravih stilova života, savetujući đacima da su redovan san, umerena i raznovrsna ishrana, uzdržavanje od upotrebe duvana, alkohola, droga, kao i energetskih pića veoma važni za očuvanje zdravlja. Dejan se osvrće na joj jednu važnu temu koja se pominje upravo u gradivu biologije za osmi razred, a tiče se reproduktivnog zdravlja i zaštite od polno prenosivih bolesti.

– Mi nastavnici volimo da navodimo vodu na svoju vodenicu, pa sam tumačio pesmu na način kako to rade nastavnici. Konstrakta pominje simptome koji mogu, ali ne moraju da budu znaci oboljenja jetre i slezine i ja sam rekao da mi se čini da ona to radi namerno kako bi skrenula pažnju na razne informacije koje mogu da se nađu u medijima. Nisu svi sajtovi dobri i mogu da nas dezinformišu, a kad su u pitanju bolesti uvek treba potražiti pomoć lekara, umesto da se informišemo na internetu – ističe Dejan.

U skladu sa jednom od poruka pesme on ukazuje da je, osim zdravog tela, važan i zdrav duh, odnosno psihičko zdravlje.

Zato savetuje deci da što više vremena provode napolju, da se druže, da ograničeno koriste tehnologije i izbegavaju loše sadržaje kako na televiziji, tako i na internetu.

– Po mom viđenju Konstrakta nudi rešenje da se okrenemo umetnosti i nekim lepim stvarima u životu. Na kraju predavanja sam naveo da je i znanje jednako važno jer ono itekako može da nas spasi, da ne verujemo sajtovima koje pišu nestručni ljudi koji žele da nam prodaju prozvode bez pokrića, a u cilju toga da navodno sačuvamo lepotu i zdravlje – navodi Dejan.

Pitali smo ga i šta misli da li je Konstrakta odgledala njegov čas.

– Nisam o tome razmišljao, ali bih voleo da pogleda. Možda joj se dopadne da vidi šta je izazvala svojom pesmom. Verujem da ona ima svest o tome šta je izavala, ali bih želeo da se posle svega desi neka promena, makar i mala, da skrenemo pažnju sa nekih površnih gledišta kojima smo svi skloni na nešto što je bitnije i suštinski važno – ističe Dejan.

Pozitivne reakcije

– Reakcije mojih kolega su za sada pozitivne, a preko njih sam čuo da se i deci sviđa. Drago mi je da mogu da prate i razumeju ono što pričam. Ja sam video objavio na svom Fejsbuk profilu i očekivao sam sto lajkova, ali zaista nisam mogao da pretpostavim da će prvog dana, kada je čas objavljen, biti preko 2.000 pregleda. To je sigurno malo za neke poznate ličnosti, ali je za nastavu to prilično lep rezultat. Početna ideja mi je bila da to bude ogledni čas, da pokažem kolegama da može i ovako da se radi i da ne mora sve da bude vezano za plan i program, već da može i malo da se iskorači i da se iskoristi neki aktuelan trenutak da se škola poveže sa svakodnevnim životom. Decu treba motivisati, a ovo je možda jedno od rešenja – kaže Dejan Bošković koji se nada da će se posle svega na zdravlje gledati drugačijim očima.

Kako je Konstraktina pesma poslužila jednom nastavniku da osmisli čas biologije (VIDEO) 2

Omiljeni TV nastavnik

Dejan Bošković je široj javnosti poznat kao jedan od omiljenih TV nastavnika, čiji su časovi iz biologije emitovani na javnom servisu tokom onlajn nastave. Do sada je snimio više od 100 časova i po tome je rekorder među kolegama, a njegova kreativnost i inovativnost donela mu je i dva lepa priznanja.
Na konkursu Delegacije EU „Oni su heroji“ Dejan je izabran među 15 najistaknutijih pojedinaca koji su tokom pandemije pokazali nesebičnu energiju i posvećenost zajednici, a dobio je i priznanje „Najbolji edukatori Srbije“ za 2020. godinu, upravo zbog svog angažmana tokom TV nastave.
Inače, onlajn čas u kome koristi Konstraktinu pesmu nije snimljen u saradnji sa Ministarstvom prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari