Kako je Per Lašez postalo groblje velikih svetskih imena? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Vreme pre 80 godina na današnji dan piše o pomenu ratnicima stradalim u Prvom svetskom ratu. List Pravda istog dana donosi priču o najvećem pariskom groblju i velikanima koji na njemu počivaju.

Udruženje rezervnih oficira i ratnika priredilo je pomen poginulim ratnicima i civilima u Velikom ratu, kao i svojim članovima preminulim nakon rata, prenosi list Vreme. Pomen je održan u Sabornoj crkvi.

Kako je Per Lašez postalo groblje velikih svetskih imena? 2
Foto:Screenshot/Digitalna.nb.rs

Među prisutnima našli su se izaslanik kralja vazduhoplovni pukovnik g. Miodrag Tomić, ministar građevine g. Danilo Vulović, komandant Beograda armijski general g. Milorad Petrović, potpredsednik Beogradske opštine g. Božidar Nedić.

Komesar Udruženja rezervnih oficira i ratnika kasacioni sudija g. Purić, kao i članovi svih ratničkih i patriotskih organizacija na čelu sa svojim upravnicima, generali i oficir takođe su bili prisutni.

Njime su se pridružili i učenici i učenice beogradskih srednjih škola u velikom broju, zajedno sa građanima.

Pomen je vodio vikarni episkop g. Arsenije sa 11 protojereja i dva đakona. Jekteniju je pratio hor Prvog beogradskog društva.

Nakon pomena se obratio g. Arsenije, gde se u svom govoru osvrnuo na velika iskušenja srpskog naroda u borbi za slobodu i nezavisnost, te da je narod u svim tim borbama istrajao.

“Vaši drugovi, rezervni oficiri, poginuli su u borbi za ispunjenje zavetne misli srpskog naroda. Naš narod je uvek slavio takve ljude, koji su se žrtvovali”, posebno je pomenuo.

On takođe smatra da je potrebno zdravo nacionalno vaspitanje omladine da bi mogla da odgovori velikim zadacima, poput generacija iza njih.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Na čuvenom pariskom groblju Per Lašez počiva veliki broj genija, piše list Pravda. Visoki čempresi i šimširi smanjuju pristupačnost impresivnim mramornim nadgrobnim spomenicima.

Per Lašez je groblje velikih svetskih imena jer na njemu počivaju velikani kulturne istorije Evrope.

Kako je Per Lašez postalo groblje velikih svetskih imena? 3

Foto:Screenshot/Digitalna.nb.rs

Na njemu se nalaze grobnice Molijera i Lafontena. Italijanski kompozitor Rosini i francuski kompozitor Ober sahranjeni su jedan do drugog.

U glavnoj aleji je grobnica francuskog pesnika Boaloa.

Nedaleko od aleje su i grobovi slikara Davida, dramaturga Skriba, predsednika republike Fora, velikog državnika Tiera i glumca Talme, Mise i Bomarše.

Tu se nalazi i veoma poštovan Parižanin, Onore de Balzak.

Pored velikana francuske narodnosti na groblju su utočište pronašli i Šopen i Ludvig Berne.

Nadgrobni spomenici ovog groblja ovekovečeni su poezijom, stihovima i raznolikim filozofskim citatima. “Volite se ljudi! To vam smrt najrečitije objašnjava!”, posebno se ističe među njima.

Per Lašez ima posebnu kapelu posvećenu ljubavi. To je grobnica Sbelara i Elojze. Njihova ljubav važila je za jaču od ljubavi Romea i Julije.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari