Kako je pre 100 godina biran predsednik skupštine Kraljevine SHS? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre 100 godina, Ilustrovani list pisao je o izboru za predsednika Konstituante Kraljevine SHS, ali i o oštroj zimi i niskim temperaturama u pojedinim područjima Evrope.

Prvi broj Ilustrovanog lista u 1921. godini doneo je vest o izboru za predsednika Ustavotvorne skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Kako je pre 100 godina biran predsednik skupštine Kraljevine SHS? 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Prema pisanju lista, između radikala i demokrata, dve najzastupljenije grupacije u Konstituanti, postignut je sporazum o zajedničkom radu.

Po tom sporazumu, član Jugoslovenske demokratske stranke izabran je za predsednika Konstituante, dok su radikali dobili predsedništvo u novoj Vladi.

Izbor za predsednika izvršen je odmah nakon polaganja zakletve, a od 243 prisutna poslanika, 192 su glasala za kandidata demokrata, Ivana Ribara.

„Burno pozdravljen gospodin Ribar se srdačno rukovao sa privremenim predsednikom Konstituante, gospodinom Nikolom Pašićem, zauzeo je predsedničko mesto i zvonkim glasom uputio je lep govor poslanicima o značaju rada Konstituante“, pisao je Ilustrovani list.

Neobično ljuta zima

Iako je krajem 1920. i početkom 1921. godine, na području Jugoslavije zima bila izuzetno blaga, to se nije moglo reći za sve krajeve Evrope.

Kako je pre 100 godina biran predsednik skupštine Kraljevine SHS? 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Kako je pisao Ilustrovani list, u određenim planinskim predelima Evrope, zima je bila „neobično ljuta, kakva se već decenijama ne pamti“.

U tekstu je navedeno da su prosečne temperature u Švajcarskoj bile na minus 15 stepeni i da je mraz bio tako jak da je bilo opasno uopšte izlaziti napolje.

List je preneo i da se u Švajcarskoj te godine desilo nešto što se ne pamti u prethodnih 30, a to je da su se smrzli čak i veliki vodopadi.

Prognoze pariske opservatorije bile su da bi zima svoje „oštre zube“ mogla pokazati tek poslednjih dana februara.

Kompletno izdanje Ilustrovanog lista može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari