Kako je promena uslova za dodelu diplome "Vuk Karadžić" uticala na broj vukovaca? 1Foto: Printscreen zelena učionica

Promena uslova za dodelu diplome „Vuk Karadžić“ nije značajnije uticala na broj vukovaca na kraju osnovne škole – u Srbiji je svaki osmi svršeni osnovac nosilac ovog priznanja.

Broj vukovaca i dalje je nerealno veliki, imajući u vidu da ovi učenici treba da se izdvoje u svojoj generaciji kao izuzetni, ne samo u pogledu znanja, odnosno odličnog poznavanja nastavnih sadržaja, već i u smislu dodatnog angažovanja vrednovanog kroz minimalno jedno priznanje ili nagradu.

Na kraju školske 2022/23. godine 7.454 učenika ili 12,7 odsto dobilo je Vukovu diplomu, dok ih je godinu dana ranije bilo 8.374, odnosno 13,6 odsto.

Analiza po školskim upravama (ŠU) pokazuje veliku razliku u broju vukovaca.

Najviše ih je na područjima ŠU Leskovac (18,4 odsto), Niš (15,6 odsto) i Jagodina (13,9 procenata), koje su se i prethodnih godina isticale prema broju nosilaca Vukove dipome.

Ako se posmatra po okruzima, najviše učenika nosilaca Vukove diplome bilo je u Pčinjskom okrugu – 20,3 odsto, zatim u Nišavskom 17,3 odsto, Jablaničkom 17,1 i Severnobačkom 16,9 procenata, pokazuju podaci iz izveštaja o rezultatima završnog ispita u školskoj 2022/2023. godini koji je uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Najmanji procenat vukovaca beleži se u školskim upravama Valjevo (7,9 odsto), Užice (9,2 odsto) i Čačak (9,8 procenata), odnosno u Mačvanskom (7, 8), Kolubarskom ( 8,1), Zlatiborskom (9,2) i Moravičkom okrugu (9,8 odsto).

Zbog malog broja učenika, u izveštaju nisu prikazani podaci za Pećki i Prizrenski okrug.

Među vukovcima je više devojčica (61 odsto) nego dečaka (39 procenata).

Prosečno postignuće vukovaca na sva tri testa je više u odnosu na republički prosek.

Kako je promena uslova za dodelu diplome "Vuk Karadžić" uticala na broj vukovaca? 2
Foto: Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

Vukovci su najbolje rezultate postigli na testu iz srpskog jezika i književnosti, potom iz matematike, a najmanje su bili uspešni na trećem testu.

Najmanje prosečno postignuće ovih đaka beleži se u Kosovsko-pomoravskom, Kosovskom, Raškom 2 – Novi Pazar i Jablaničkom okrugu.

„Imajući u vidu da se radi o izuzetnim učenicima, očekuje se da njihova postignuća budu u proseku bar za jednu standardnu devijaciju veća u odnosu na republički prosek. Međutim, to nije slučaj sa određenim brojem okruga, a najizraženije je u pomenutim okruzima.

Kada je reč o učenicima koji se školuju na Kosovu i Metohiji, dobijeni nalaz se može razumeti ako se ima u vidu stalna izloženost nepovoljnim uslovima u kojima se izvodi obrazovno- vaspitni rad ovih učenika. Najviše prosečno postignuće vukovaca na sva tri testa beleži se u Gradu Beogradu i Šumadijskom okrugu“, piše u izveštaju.

Kako se navodi, raspon bodova na testovima završnog ispita između okruga sa najmanjim i najvećim postignućem je takav da su razlike manje izražene na testu iz matematike, potom na trećem testu, a najveće su na testu iz srpskog jezika i književnosti. Na osnovu odstupanja po okruzima, može se zaključiti da je znanje učenika nosilaca diplome „Vuk Karadžić“ dosta neujednačeno, piše u analizi.

Podsetimo, novim Pravilnikom o diplomama za izuzetan uspeh u osnovnom obrazovanju, koji je stupio na snagu prošle školske godine, predviđeno je da se učeniku dodeli diploma „Vuk Karadžić“ ako od drugog razreda osnovne škole ima petice iz svih predmeta, primerno vladanje i najmanje jednu diplomu „Dositej Obradović“.

Prema prethodnom pravilniku, računao se odličan uspeh od petog do osmog razreda, uz najmanje jednu nagradu na takmičenju ili posebnu diplomu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari