Kako je u Donjem Milanovcu juče dočekan rečni kruzer Viking Lif koji je otvorio ovogodišnju sezonu 1Foto: J. B. K.

Od marta do novembra na međunarodno putničko pristanište u Donjem Milanovcu, koje je jedno od šest takve vrste u Srbiji, prema najavama, pristaće skoro 260 rečnih kruzera. Očekuje se da ta cifra bude znatno veća.

Jedan od najvećih brodova koji krstare Dunavom kroz evropske zemlje, rečni kruzer Viking Lif , pristao je juče na međunarodno putničko pristanište u Donjem Milanovcu i time zvanično otvorio nautičku sezonu u ovoj dunavskoj varoši.

Blizu 300 najavljenih pristajanja turističkim poslenicima Đerdapa uliva nadu da će se ove godine broj pristajanja kruzera i izlazaka inostranih turista na obalu, vratiti na nivo pre pandemije.

Naime, kovid je 2020. u potpunosti zaustavio rečne kruzere na Dunavu, a prošle godine je sezona startovala tek polovinom jula.

-Prošle godine je prvi rečni kruzer u Donjem Milanovcu pristao 12. jula, a poslednji 25. novembra. Ukupno je bilo 97 kruzera i svaki je u proseku imao oko 200 putnika – kažu za Danas u JKP „Donji Milanovac“ koje je lučki operator donjomilanovačkog pristaništa.

Kako je u Donjem Milanovcu juče dočekan rečni kruzer Viking Lif koji je otvorio ovogodišnju sezonu 2
Foto: J. B. K.

To što je ove godine sezona počela u, do pandemije, uobičajeno vreme u martu uliva optimizam turističkim radnicima u Donjem Milanovcu i okolini, da mogu očekivati veću posetu inostranih turista, a time i veće prihode.

-Po najavama samo jednog agenta ove godine se očekuje 258 pristajanja kruzera. Skoro sa sigurnošću možemo očekivati preko 400 pristajanja nakon kompletne informacije drugih agenata –  kaže direktor Turističke organizacije opštine Majdanpek Predrag Radaković.

Najave samo jednog kruz agenata od blizu 260 pristajanja, ovu godinu izjednačiće sa 2019, kada je na pristaništu u Donjem Milanovcu bilo registrovano pristajanje 249 rečnih kruzera i 34.260 ukrcanih i iskrcanih putnika.

Pandemija je, međutim, uzela danak u broju turista koji se iskrcavaju na obalu i odlaze na fakultativne izlete i obilazak kulturnih i prirodnih atrakcija u Đerdapu.

-Prema najavama, ova godina će svakako biti bolja od prethodne dve kada su rečni kruzeri u pitanju. Ipak za razliku od 2019. uočljivo je da manje ljudi izlazi sa brodova na kopno i ekskurzije uopšte. Ovo je očigledna posledica kovid 19 restrikcija i biće potrebno vreme da se u potpunosti povrati ovo tržište, ali važno je da je krenulo. Za sad je najavljeno oko 150 brodova kod nas , ali to nije končan spisak i realno je očekivati oko osam hiljada poseta – zaključuje direktor Turističkog prostora “Lepnski Vir” Vladimir Nojković dodajući da je posao ovdašnjih turističkih poslenika da na najbolji način i u najboljem svetlu prikažu prvo našu zemlju, kao i sve atrakcije počev od Lepenskog Vira, pa na dalje.

Kako je u Donjem Milanovcu juče dočekan rečni kruzer Viking Lif koji je otvorio ovogodišnju sezonu 3
Foto: J. B. K.

Za što bolji prvi utisak o Donjem Milanovcu biće uređena postojeća otvorena turistička pijaca u Donjem Milanovcu, koja se nalazi u neposrednoj blizini međunarodnog pristaništa, Turističkog informacionog centra i Centra za posetioce Nacionalnog parka Đerdap.

– U toku je priprema dokumentacije za proširenje prostora za prodaju proizvoda domaće radinosti, čime će ponuda biti podignuta na viši nivo i povećan broj izlagača – kazao je Predrag Radaković, direktor opštinske Turističke organizacije.

Sredstva za ove namene obezbeđena su na konkursu projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, reč je inače o projektu vrednom oko 75.000 evra, kojim se predviđa uređenje otvorene turističke pijace u Donjem Milanovcu, sa 32 drvena kioska, u kojima će lokalni poljoprivrednici i zanatlije prodavati svoje tradicionalne proizvode.

Prvi ovogodišnji kruzer na donjomilanovačkom pristaništu su sa svojim rukotvorinama i suvenirima dočekale Dragica Mulej, Živka Travar i Ljiljana Jurković koje godinama unazad, sa još dvadesetak sugrađanki, izrađuju i prodaju ukrasne predmete, košulje, haljine sa narodnim motivima ovog kraja.

U razgovoru sa njima saznajemo da su tokom zimskih meseci spremale ono što će ponuditi turistima sa kruzera: stolnjake, haljine i košulje sa vezom ili heklanim detaljima.

-Nije sa svakim brodom isto, neki put je bolje, neki put slabije. Zadovoljna sam kad prodam makar jednu stvar, mada se dešava da nekad ne prodam ništa – ispričala nam je Dragica, a njene reči potvrdila Ljiljana u iščekivanju da se turisti iskrcaju sa Viking Lifa.

Pričaju da su najbolji kupci Amerikanci, kao i da turisti iz pojedinih evropskih zemalja hoće i da se cenjkaju.

Čak ni to što naročito ne vladaju engleskim jezikom nije prepreka, uspevaju da se sporazumeju sa kupcima na obostrano zadovoljstvo.

Prodaja na turističkoj pijaci je za pojedine prodavce jedini izvor prihoda ili dopuna kućnog budžeta, pa je i razumljivo što ih je najava pristajanja par stotina brodova u ovoj godini obradovala.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari