Kako je Vučić proterivao ljude iz Zemuna jer su Hrvati - fotografija iz 1997. godine objavljena na Tviteru 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ovih dana navršava se 25 godina od pokušaja prinudne deložacije hrvatske porodice Barbalić iz stana u Zemunu, a podsetio je novinar Slobodan Stupar, jedan od osnivača redakcije nekadašnjeg kultnog Radija B92 i dugogodišnji urednik srpskog Bi-Bi-Sija nas tog događaja.

On je na Tviteru objavio fotografiju protesta ispred otetog stana, na kojoj se vidi i današnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tada bio generalni sekretar Šešeljevih radikala, prenosi Nova.rs.

– Ovih dana se navršava 25 godina od Vučićevog proterivanja porodice Barbalić iz Zemuna. Krao je i nameštaj, odeću, slike, fotografije, uspomene… Zatim se (’97) slikao u Zemunu sa transparentom „Barović (advokat) i Barbalić su ustaše!“. To je predsednik svih građana Srbije!, napisao je Stupar.

Tokom 1997. godine, dok je Vojislav Šešelj bio gradonačelnik Zemuna, radikali su oteli stan porodice Barbalić da bi u njoj živela Ljiljana Mijoković, kasnije udata Mihajlović, sekretarka Šešeljeve Srpske radikalne stranke.

Kako piše portal Mašina, a prenosi Nova.rs, početkom jula 1997. godine Ljiljana Mijoković i njen suprug Ognjen Mihajlović, urednik „Zemunskih novina”, provalili su tokom noći i promenili bravu u stanu porodice Barbalić, koja je bili na odmoru u to vreme.. Provala se dogodila bez svedoka i prisustva policije, a uzurpatori nisu imali nikakav dokument kojim bi opravdali svoje postupke. Sve ovo su komšije prijavile Barbaliću, koji se odmah vratio u Zemun, gde su ga dočekala samo zatvorena vrata njegovog stana.

Kako navodi u knjizi Dragana Stojkovića „Okupirani grad“, advokat porodice Barbalić Nikola Barović pokušao je da razgovara i da se dogovori sa Vojislavom Šešeljem, tadašnjim predsednikom Opštine Zemun, ali to nije rešilo probleme. .

Barbalić se žalio sudu, koji je odredio privremenu meru vraćanja na posao do okončanja ovog spora između njegove porodice i opštine Zemun. Portal Mašina je pisao da je „javnim izvršiteljima naloženo da isele uljeze, članove SRS koji su zauzeli stan porodice Barbalić”.

Da bi dobili podršku javnosti, novine koje izdaje SRS pokrenule su agresivnu kampanju protiv porodice Barbalić, optužujući ih da su ustaše. Odluka suda u korist porodice Barbalić nikada nije izvršena.

A da bi radikali uspešno okončali kampanju, prema Mašinim rečima, Aleksandar Vučić, tadašnji generalni sekretar SRS, organizovao je kontraprotest ispred ovog stana, a okupljeni su došli sa transparentima na kojima je pisalo „Barović i Barbalić su ustaše“ i „Ne damo Zemun ustašama“.

Posle brojnih tužbi, kako je N1 objavio 2016. godine, a prenosi Nova.rs, konačno je odlučeno da porodica Barbalić nema pravo na stan. Komitet pravnika za ljudska prava (IUCOM) uputio je žalbu Vrhovnom i Ustavnom sudu Srbije. Jedna od spornih odluka bila je i kada je Okružni sud poništio prvostepenu presudu kojom je Barbaliću vraćen stan. On je odbio da prihvati svedočenje komšije da je Ivan Barbalić živeo u tom stanu, plaćao račune, a kao dokaz su bile potvrde iz vrtića i škole njegovog sina. Ali sud je uvažio tvrdnje trojice članova SRS-a koji su svedočili da je u stanu bila velika prašina, zaključivši da je on napušten.

Portal Mašina je pre dve godine objavio da slučaj porodice Barbalić ni tada nije rešen i da se nalazi pred sudom u Strazburu.

U vreme kada je bio aktuelan incident oko iseljenja porodice Barbalić, došlo je do čuvenog TV okršaja Vojislava Šešelja i Nikole Barovića, porodičnog advokata, kada je Barović, posle verbalnog okršaja, Šešelja zalio čašom vode. Posle te emisije obezbeđenje lidera SRS je Baroviću nanelo teške telesne povrede, za koje je Šešelj podrugljivo rekao da se advokat „okliznuo na koru banane” i da za to premlaćivanje niko nikada nije kažnjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari