Kako odabrati detektivsku agenciju? 1Foto: Shutterstock/Superstar

Od 2019. godine na listi najvrednijih strateških dobara na svetu informacija je pretekla naftu i tako postala najvredniji resurs na svetu.

DETEKTIVSKE AGENCIJE U SRBIJI

Proverena i pravovremena informacija ima neprocenjuvu vrednost, i kao posledica toga ne čudi što je trgovina informacijama odavno u svetu ozbiljan biznis.

U Srbiji je u prošlim vremenima pristup informacijama bio rezervisan za novinske agencije, obaveštajne službe i razne druge institucije.

Sada se situacija značajno izmenila nakon što je 2017. godine donesen zakon o detektivskoj delatnosti, čime se zakonski regulisalo poslovanje detektivskih agencija u Srbiji.

Ceo sektor detektivske delatnosti je poveren MUP-u na kontrolu, pa tako MUP kontroliše ceo proces, od obuke, licenciranja fizičkih i pravnih lica do kontrole nad poslovanjem.

Ukoliko želite da dođete do određenih informacija do kojih možda ne možete sami da dođete možete se obratiti detektivskoj agenciji.

Dovoljno je da pokrenete pretragu na Internetu i dobićete listu na kojoj se nalazi svaka licencirana detektivska agencija koja nudi detektivske usluge, zajedno sa podacima o kontaktu, a na Vama je šta ćete dalje činiti.

U Srbiji trenutno postoji oko 15 aktivnih detektivskih agencija, od kojih se polovina nalazi u Beogradu.

KAKVO JE STANJE U SRBIJI

Što se tiče obučenosti kadra, nivoa kompetentnosti ovlašćenih lica, kvaliteta ponude usluga, kao i aktuelnosti u smislu usaglašenosti ponude sa svetskim trendovima u razvijenijim državama, možemo zaključiti da Srbija drži korak sa svetom.

Evidentna razlika koja se može primetiti jeste nivo saradnje i učestalost saradnje između detektivskog sektora sa jedne strane i organa javne bezbednosti, pravnim sistemom i upravom za izvršenje krivičnih sankcija sa druge strane, koja je daleko učestalija u razvijenijim zemljama sveta, što je i normalno sa obzirom da je u tim državam detektivska delatnost pravno regulisana pre mnogo decenija, za razliku od Srbije, gde je zakon skoro donesen.

Od donošenja zakona bio je jedan amandman (ili dopuna) kojom je dozvoljeno poslodavcima da angažuju detektivske agencije radi provere lažnog bolovanja, kojih je preko 50%. Unapređenje zakona se sprovodi kroz stručni savet za unapređenje detektivske delatnosti.

DETEKTIVI I POLIGRAF

Trend regulisanja privatnog sektora bezbednosti, sa sobom je povukao i „privatizaciju“ određenih forenzičkih metoda, pa je tako od 2005 godine u Srbiji poligraf postao sredstvo koje je moguće koristiti i u privatne i poslovne svrhe.

Glavni preduslov je da osoba dobrovoljno pristane da se podvrgne poligrafskom ispitivanju i da to potvrdi potpisom na formularu.

Danas u Srbiji detektivske agencije sarađuju sa licenciranim poligrafistima i poligraf je sve popularnija usluga koju od detektivskih agencija traže i fizička i pravna lica.

KAKO ODABRATI AGENCIJU?

Pretragom na Internetu možete videti listu licenciranih agencijama sa ocenama i preporukama onih koji su već koristili njihove usluge.

To što ste kontaktirali agenciju ne znači da će prihvatiti Vaš slučaj jer svaka agencija ima svoje interne kriterijume za odabir klijenata i prihvatanje slučaja.

Važno je da detektivska agencija garantuje diskreciju i da deluje u okviru zakona. Najbolje bi bilo da kontaktirate agenciju na preporuku nekoga ko je već koristio usluge i bio zadovoljan jer je dobro odrađen posao najbolja preporuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari