Kako rade mediji sa samo jednim novinarom 1Foto: Stanislav Milojković

Urednici i vlasnici portala, radija i televizija koji imaju po jednog novinara, rekli su Udruženju novinara Srbije (UNS) da su prinuđeni da tako rade jer nemaju novca da angažuju više ljudi.

Kako se navodi u saopštenju, UNS sprovodi istraživanje o broju novinara i medijskih radnika angažovanih u medijima u Srbiji. Pojedini urednici medija u UNS-ovim anketama odgovorili su da imaju samo po jednog angažovanog novinara, koji radi više poslova u redakciji.

Na pitanje UNS-a kako izgleda rad medija koji ima samo jednog novinara, vlasnik i urednik portala „Top novosti“ iz Kuršumlije Miloš Ivanović rekao je da se na njihovom portalu dnevno objavljuje više od 300 vesti i saopštenja, kao i da zajedno „popunjavaju sajt“.

„Glavni izvor finansiranja su nam lokalni konkursi za sufinansiranje medijskih sadržaja, kao i konkursi Ministarstva kulture“, kaže Ivanović i dodaje da je „komercijalnih reklama malo“ koje bi im pomogle u finansiranju, kao i da su zato „na ivici opstanka“.

Urednik televizije „Laser“ iz Svrljiga Nenad Milojević rekao je UNS-u da sa jednim zaposlenim novinarom televizija funkcioniše „jako teško“.

„Ponekad angažujemo honorarce, zavisno od materijalnih mogućnosti“, rekao je UNS-u Milojević i dodao da se ova televizije finansira „uglavnom od lokalnih konkursa i nešto malo od reklama“.

„Imamo jednu informativnu emisiju, koju reemitujemo nekoliko puta u toku dana. Bavimo se isključivo lokalnim temama“, rekao je UNS-u Milojević.

Inače, na televiziji „Laser“ osim novinara, zaposleni su i jedan snimatelj i montažer.

Vladan Stanković, urednik portala „Zaječar online“ u kome je zaposlen jedan novinar, rekao je UNS-u da „teško funkcionišu“, a da „zbog finansija trenutno nisu u mogućnosti da zaposle više novinara“.

„U 2016. dobili smo sredstva na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja, a u 2017. i 2018. godini finansiramo se isključivo iz sopstvenih sredstava. Proizvodimo sadržaje na dnevnom nivou uz fotografije i video zapise“, rekao je UNS-u Stanković i dodao da sadržaje proizvodi novinar, dok on fotografiše i snima.

Glavni i odgovorni urednik portala „Knjaževačke vesti“ Vladimir Ristić kaže da na ovom portalu on radi sve poslove.

Inače, osim Ristića na portalu su honorarno angažovani novinar i snimatelj.

„Borimo se. Mi ne možemo da zaposlimo novinara od novca koji dobijemo na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja. Pola godine i to 90 odsto finansiramo se od novca koji nam lokalna samouprava da na konkursu. Od reklama ne možemo, zato što je privreda stala“, rekao je UNS-u Ristić.

On kaže da je „svaki dan na terenu i leti i zimi, a da njegov portal dobija mrvicu na konkursu“.

Urednik radija „Cool“ Milan Milošević kaže da je na radiju zaposlen jedan novinar, ali da imaju i dva volontera.

„Funkcionišemo dobro. Naš informativni program se sastoji od čitanja četiri vesti, na svakih sat vremena. To su uglavnom agencijske vesti“, kaže Milošević.

On navodi da se ovaj medij 70 odsto finansira samostalno, a preostalih 30 odsto od marketinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari