Kako rektor niškog Univerziteta komentariše pad te institucije na CWUR rang listi za 55 mesta 1Foto V. Torovic/Danas

To je statistički podatak koji je promenjiv u svakom trenutku i svi naši naučni potencijali rade u korist njegovog poboljšanja, ali ne misleći o samom podatku, već o naučnim istraživanjima, kao i o korišćenju naučnih rezultata kako bi se poboljšao kvalitet nastave i prenošenje znanja studentima, kaže za Danas rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić, komentarišući najnoviju listu Centra za rangiranje svetskih univerziteta (CWUR).

Prema objavljenoj rang listi CWUR, Univerzitet u Nišu se ove godine nalazi na 1.635 mestu, čime je zabeležio pad za 55 mesta u odnosu na prošlu godinu, kada je bio na 1.580. poziciji.

Među domaćim državnim univerzitetima niški Univerzitet je najlošije rangiran, pošto se Univerzitet u Beogradu nalazi na 348. mestu, Univerzitet u Novom Sadu na 1.117, a Univerzitet u Kragujevcu na 1.622. mestu. Centar je saopštio da su ove godine analizirani rezultati 19.788 univerziteta iz 96 zemalja.

“Kada su u pitanju fakulteti u sastavu niškog Univerziteta može se reći da je kvalitet nastave i naučnoistraživačkog rada na veoma visokom nivou i da je on uporediv sa ostalim vrhunskim univerzitetima u Evropi i svetu. I sa skromnim finansiranjem visokoškolskog obrazovanja i nauke kod nas, srpski univerziteti, uključujući i Univerzitet u Nišu, nalaze se rame uz rame sa univerzitetima bogatih evropskih država, SAD i ostalih delova razvijenog sveta”, tvrdi rektor Antić.

On dodaje da se rangiranje na listi CWUR sprovodi na osnovu naučnih rezultata objavljenih u eminentnim naučnim časopisima.

Kako rektor niškog Univerziteta komentariše pad te institucije na CWUR rang listi za 55 mesta 2
Rektor Dragan Antić: Foto Univerzitet Niš

„Univerzitet u Nišu je u osam odsto najbolje rangiranih univerziteta od oko 20.000 rangiranih univerziteta, uzimajući u obzir naučnu produkciju u prethodnom periodu. Na svetu, inače, postoji više desetina hiljada univerziteta u državnom i privatnom vlasništvu od kojih svaki nastoji da akademska dostignuća i rezultate naučnoistraživačkog rada publikuje i stekne respektabilno mesto na listama koje rangiraju univerzitete. Mnogi od tih univerziteta ostaju van listi, među kojima su i oni koji se finansiraju u neuporedivo većem iznosu”, kaže Antić.

Komentarišući podatak da je na ovoj rang listi niški Univerzitet iza svih ostalih državnih univerziteta u Srbiji, Antić ocenjuje da su svi oni “približno istog kvaliteta i svi odlično rangirani na svetskim listama”.

Dodaje da su, međutim, u prednosti kod rangiranja oni univerziteti “koji u svom sastavu imaju naučne institute čiji je jedini posao naučnoistraživački rad i publikovanje naučnih rezultata u relevantnim naučnim časopisima”.

“Univerzitet u Nišu u svom sastavu nema nijedan institut, za razliku od ostalih državnih univerziteta u Srbiji. Primera radi, Univerzitet u Beogradu ima 11 instituta sa više hiljada istraživača čiji naučni rad i produkcija rezultata tog rada značajno utiču na rejting i rangiranje na odgovarajućim listama. Ovo se odnosi i na druge univerzitete koji imaju u svom sastavu naučne institute”, kaže on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari