Kako se gradio put za Indiju preko Beograda? 1Foto: Nataša Matović/Univerzitetska biblioteka

„London – Ankara – Kalkuta za deset dana železnicom” – naslov je teksta koji je pre 80 godina najavljivao izgradnju pruge koja ide do Indije preko Beograda.

Put za Indiju, koji je Turska pripremala novom železničkom mrežom, gradio se preko Beograda, piše Vreme od 28. marta 1938. godine.

Kako se gradio put za Indiju preko Beograda? 2

To je bila zapravo direktna najbrža veza iz Londona prema Istoku. Za izgradnju je bio zaslužan direktno otac moderne Turske – Ataturk, koji je postavio svečano i prvu lopatu na radove. Ovi radovi najviše su, pored Irana, pogodovali upravo Turskoj, jer bi ona bila zemlja – spona Istoka i Zapada. Zato je tadašnja Nova Turska za samo nekoliko godina izgradila 3.000 kilometara novog puta.

List još piše i o skupštini aero-kluba u Beogradu, gde su se stručnjaci već pripremali za naredni rat. Tekst nosi naziv “U budućem ratu biće pošteđeni samo građani onih zemalja čija avijacija može da ugrozi neprijateljske gradove”.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda pre 80 godina postavlja dilemu – ima li pilot pravo da prvi iskače iz aviona?

Kako se gradio put za Indiju preko Beograda? 3

Radi se zapravo o pitanju na koje je u tom trenutku morao da odgovori Engleski sud. U tom trenutku spor se vodio protiv britanskog pilota koga je optužila kraljevska avijacija. Pilot je, naime, pilotirao jednim od tada najmodernijiih bombardera Velike Britanije, a leteo je na visini od 2.000 metara. Kada je odjednom osetio da ne valja motor, bez razmišljanja je stegao padobran i iskočio iz aviona, ostavljajući sudbini jednog kaplara i jednog vojnika.

Ipak, Britanija je podigla tužbu protiv pilota, iako su ostali putnici uspeli da se spasu.

Idealni muž u Japanu – tekst je koji na stranama zanimljivosti još prenosi Pravda pre tačno osam decenija.

Prijatni, ugojeni muž sa skromnim prihodom”, to je bio rezultat jedne ankete iz 30-ih godina 20. veka, koja je sprovedena u japanskoj školi za verenice, kojih je u tom trenutku bilo dosta po zemlji.

Anketa je još pokazala da je najveći broj Japanki mislio da nije neophodno upoznati muža pre venčanja, a kao pozitivnu osobinu navele su i da im budući muž voli sport, iako treba da bude po malo ugojen. Za brak iz ljubavi se zalagalo izrazito mali broj ispitanih budućih verenica, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari