Kako se iz ugledne porodice stiže do restauratora Zemunskog klana: Da li će Luka Bojović biti izručen Srbiji? 1Luka Bojovic Foto: EPA/J. L. PINO / POOL P​​​​OOL

Vest da su španske vlasti obavestile srpsku policiju da su se stekli uslovi da se Luka Bojović izruči Srbiji trebalo bi primiti sa povećim zrnom soli. Izvor ove vesti isti je mediji koji je nedavno objavio da je ubijen Radivoj Zvicer, a obe se temelje na nezvaničnim izvorima.

Bilo kako bilo, svaki pomen Bojovićevog imena dovoljno je težak da uzburka domaću medijsku žabokrečinu. Tome može da zahvali, osim podebelom dosijeu, i krajnje neobičnoj biografiji za nekog ko se u jednom trenutku smatrao pretendentom na tron domaćeg podzemlja.

Za razliku od većine svojih saradnika, Bojović nema opravdanje da je odrastao u okolnostima koje su ga oterale na pogrešnu stranu zakona. Otac mu je bio Vuk Bojović, dugogodišnji upravnik beogradskog Zoo vrta i čovek čije je ime postalo sinonim za ovu instituciju, a majka slikarka Anđelka Bojović.

Ipak, Luka Bojović je navodno od najranije dobi pokazivao sklonost ka upadanju u probleme, zbog čega ga je, opet navodno, otac poslao u Srpsku dobrovoljačku gardu. Plan je valjda bio da vojničko okruženje Bojovića dovede u red, međutim, ono što je Ajaks za fudbal, to je Srpska dobrovoljačka garda za kriminal.

Pod svoje ga je uzeo Željko Ražnatović Arkan, čime je bila iscrtana dalja putanja Bojovićeve biografije. Nakon Arkanovog ubistva, priklonio se orbiti Zemunskog klana. Ipak, po svemu sudeći je bio isuviše daleko da ga ne poklopi urušavanje klana koje je usledilo posle Đinđićevog ubistva.

Priča kaže da je nakon „Sablje“ Bojović preuzeo ono što je od klana preteklo, napravivši grupu koja je pokušavala da popuni praznine. Sretko Kalinić, čovek koji je ubijao za Zemunski klan je svojevremeno okrivio Bojovića za jedanaest ubistava. Nije bio osuđen ni za jedno.

U tom periodu dolazi u sukob sa crnogorskom braćom Šaranović. Ono što će ubrzo prerasti u pravi rat klanova, počelo je nestankom Slobodana Radonjića, kumčeta braće Šaranović u Baru 2009. godine. U ratu koji je besneo godinama ubijeni su braća Šaranović i njihov otac. S druge strane, likvidirani su Bojovićev rođeni brat Nikola, ali i njegov advokat Dragoslav Ognjanović.

Luka Bojović je 2012. godine uhapšen u Valensiji, a osuđen je na 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala. Trenutno službi tu kaznu u Španiji. Za sada nema opipljivih podataka da će se to u skorije vreme promeniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari