Kako se stiže do proseka 10 na medicini: Dragan je najbolji student u Novom Sadu 1Foto: Univerzitet u Novom Sadu

Najbolji student u godini iza nas na Univerzitetu u Novom Sadu je Dragan Turanjanin sa Medicinskog fakulteta.

On je i student generacije u oblasti medicinskih nauka, a integrisane studije medicine završio je sa prosečnom ocenom 10.

Kako kaže da Danas, do proseka, ali pre svega bilo kakvog znanja jer je ono mnogo važnije od ocene, stiže se strogom i disciplinovanom odlučnošću.

“Nisam upisao fakultet sa predumišljajem da imam ovakve ocene, međutim, kada se prva godina namestila da sam je završio sa 10, sa sobom sam se dogovorio da se prosek neće narušiti. Kako su godine išle, sve je i viši pritisak bio da se uspeh održi, tako da sa godinama ništa lakše ispiti nisu padali, ali ko i za sve suštinski što se radi u životu, sve je to izazov i tu leži čar”, rekao je Turunjanin.

Kako se stiže do proseka 10 na medicini: Dragan je najbolji student u Novom Sadu 2
Foto: Univerzitet u Novom Sadu

Pred kraj godine na svečanosti u zgradi Rektorata UNS, dobio je ovu vrednu nagradu za koju kaže da je velika čast što je imao priliku da uđe u izbor, a posebno kada je na kraju završio kao laureat.

“Čast mi je što sam i matični fakultet imao prilike da na ovaj način predstavim, kao i sam poziv za koji se i dalje školujem. Izrazito mi je drago, sve ostalo da kažem ne bi bilo istina, zaista mi je Senat Univerziteta stavio najlepšu tačku na celokupne studije i na tome sam krajnje zahvalan”, dodao je Turanjanin.

Osnovnu školu Đorđe Natošević Novom Sadu završio je kao nosilac Vukove diplome. Učestvovao je na takmičenjima iz biologije, hemije i geografije, a najveći uspeh na njima je osvojeno treće mesto na republičkom takmičenju iz geografije u sedmom razredu.

Pred kraj osmog razreda shvatio je da ima afiniteta prema prirodnim naukama, ponajviše medicini. Tako je i upisao Gimanziju Jovan Jovanović Zmaj, prirodno-matematički smer. Tokom godina u srednjoj školi, medicina mu se samo sve više svidela, pa na kraju nije imao dileme na koji prijemni će izaći.

“Suštinski, poziv moje majke, koja je dečiji anesteziolog u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, je presudio. Ona mi je bila uzor i voleo sam slušati njene priče sa posla. Ideja samog poziva, koja bi trebala i meni još uvek jeste, strogo plemenita, uticali da završim na integrisanim akademskim studijama medicine. Majci se mogu zahvaliti što mi je bila i ostala inspiracija, jer je ona vrsan lekar, sve što ja lično želim da postignem”, nastavio je Turanjanin.

Kako se stiže do proseka 10 na medicini: Dragan je najbolji student u Novom Sadu 3
Foto: Univerzitet u Novom Sadu

Kolege uz koje je najviše vremena proveo u poslednjih šest godina smatra prijateljima i privilegovan je dodaje, što ih je upoznao, a profesori sa kojima je radio, većinom su bili prijatni ljudi od kojih je naučio sve što zna.

Najviše bi voleo da dobije priliku da se bavi anesteziologijom, mada i brojne druge kliničke grane imaju svoje dobre karakteristike.

Ipak, po njemu, celokupan koncept anestezije nešto je najuzbudljivije što postoji u medicini. Imao je i prilike od početka aprila do kraja juna ove godine da bude na dečijoj anesteziji u okviru stručne prakse i samim tim iz sopstvene ruke, pod okom specijalista anestezije, oseti kako je baviti se tim poslom.

„Hvala dugujem i majci i anesteziolozima koji su za mene u tom periodu imali strpljenja i koji su me podučavali i ukazali poverenje. Meni je anestezija zaista prirasla srcu. Ostao bih najrađe u Srbiji, ovde je ipak dom i voleo bih da se u skorije vreme ukaže prilika da se ovde svojim poslom i bavim. Mada, imam još da učim dosta, tako da je fakultet krupan, ali jedan od koraka u ovom pozivu“, izjavio je najbolji student.

Tenis, knjige i filmovi

Kad uhvati vremena, voli da igrati tenis, posebno ako je napolju lepo vreme. Prija mu, dodaje, čitanje nemedicinske literature, posebno kada se očisti godina. Mozak tada odmori od obaveznog pamćenja i informacija. Obožava i odlaske u bioskop, u kome je povremeno kako priznaje i previše provodio vremena. Dobar film, platno i isključenje iz stvarnosti na dva, tri sata, za njega je stvaran odmor.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari