Kako urbanisti vide Zrenjanin u narednim godinama 1Foto: N.J.

U naredne dve nedelje na javnom uvidu biće elaborat Generalnog urbanističkog plana Zrenjanina, za period 2022-2035, jednog od strateških dokumenata bitnih za razvoj grada.

Elaborat je tek prvi korak ka donošenju Generalnog urbanističkog plana, koji će zacrtati osnovne elemente razvoja grada u narednih 13 godina.

-Izrada elaborata i njegovo izlaganje praksa je novijeg datuma jer je procenjeno da bi bilo dobro da i stručna i obična javnost što ranije ima uvid u planove gradskih struktura, koji se tiču urbanističkog razvoja grada u narednom periodu – kaže Ljiljana Pecelj Luburić, načelnica Odeljenja za urbanizam u gradskoj upravi, i dodaje:

– Zaintresovana javnost može dostaviti primedbe i sugestije na elaborat. Sledeći korak je izrada nacrta Generalnog urbanističkog plana, koji će, takođe, biti na uvidu i tek nakon toga, plan usvaja skupština čime postaje zvanični dokument.

Generalni urbanistički plan daje osnovne smernice o tome kako struka vidi razvoj grada u nekom određenom periodu.

Koliko je GUP važan za grad govori i to da je svaki koji je dosada donet imao i neki svoj moto, ideju vodilju, kako struka i aktuelna vlast vide grad u narednim godinama.

Generalni urbanistički plan iz 1959. bio „autorski plan“, koji mnogi proglašavaju za plan koji je pretio da uništi graditeljsku baštinu Zrenjanin, oslanjao se na ideološki predznak burnih promena u svim sferama, pa je takav odnos imao prema zatečenim gradskim matricama i podrazumevao “drastičnu rekonstrukciju” gradskog tkiva uključujući rušenje značajanog fonda kulturno-istorijskog nasleđa.

Plan iz 1971. je promovisao „grad u gradu“ gde bi se nove strukture nadovezivale na stare, uz jednu normalnu koegzistenciju zatečenog nasleđa i planiranog.

“Grad u gradu” je bio shvaćen kao jedna prostorno-vremenska celina višeg nivoa urbaniteta u smislu jedne etape u viševekovnom graditeljskom kontinuitetu.

Plan iz 1981. stavio je u prvi plan „umereni rast“ kao limitirajući faktor, koji proizilazi iz prirodnih uslova gradske teritorije, ograničene prirodnim granicama, kao i mogućeg demografskog i privrednog razvoja.

Plan iz 1999. podržavao je koncept „održivog razvoja“ koji zahteva konstituisanje novog pristupa planiranju, a naročito realizaciji.

Plan iz 2007. (Generalni plan grada Zrenjanina 2006 -2026) je plan prostornog uređenja koji je utemeljen na načelima „održivog razvoja“ i „optimalnog korišćenja prostora“.

To je plan gde su odbačeni tradicionalni pristupi planiranja uz veću fleksibilnost i uvažavanje inicijative investitora, a zasniva se na koncepciji razvoja Zrenjanina kao modernog evropskog grada sa dinamičnim privrednim razvojem „otvorenim“ prema okruženju.

Za plan koji je na uvidu moglo bi se reći da mu je osnovni cilj demografski razvoj (putem migracija stručnog i kvalifikovanog radno sposobnog stanovništva kao i prirodnim priraštajem) jer gradovi srednje veličine od 100.000 do 150.000 stanovnika, kakav je Zrenjanin, predstavljaju najoptimalnije i najperspektivnije zajednice, dovoljno velike da prihvate i realizuju zahtevne urbanističke poduhvate, a u isto vreme i dovoljno male da ostanu po meri čoveka, kažu autori plana iz Javnog preduzeća za urbanizam.

Inače, prvi Generalni urbanistički plan Zrenjanina donet je 1956. godine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari