Kakve je reakcije izazvala odluka čelnika Novog Pazara da ministarka Irena Vujović dobije povelju tog grada 1Foto: Grad Novi Pazar

Grad Novi Pazar, čiji građani udišu izuzetno zagađen vazduh, a voda u rekama pripada najgoroj klasi, dodelio je najveće priznanje ministarki zaštite životne sredine Ireni Vujović što je podelilo javnost i izazvalo negodovanje.

Odluku, koju je lokalni parlament usvojio glasovima svih prisutnih odbornika, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac obrazložio je time što je Vujović, kako je rekao, “otkako je na čelu ministarstva 2020. godine pokrenula brojne projekte i mnogo toga uradila za životnu sredinu” u ovom gradu.

“Asfaltiran je put ka deponiji Golo Brdo za šta je Ministarstvo izdvojilo 60 miliona dinara, završena je revitalizacija te nesanitarne deponije vredna osam miliona, a radi se na projektu regionalne deponije za Novi Pazar, Rašku i Tutin vredan 20 miliona dinara”, naveo je Biševac.

Kao dodatne razloge izdvojio je i što je Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo “veliki novac za pošumljavanje, zamenu individualnih ložišta i kotla u dvorani Pendik”, kao i izgradnju dva sportska terena.

No, sve to nije bilo dovoljno građanima koji su na društvenim mrežama kritikovali odluku ističući da je nelogično davati najveće priznanje jednog od najzagađenijih gradova ministarki zaduženoj za ekologiju.

“Jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, grad koji može poslužiti kao prikaz kako istrajnim uništavanjem životne sredine teži samouništenju, dodeljuje povelju ministarki za zaštitu iste, za dostignuća razvoju ekologije. Savršen paradoks”, jedan je od mnogobrojnih komentara.

Teo Taraniš iz Akademske inicijative “Forum 10” smatra da je postala uobičajena praksa prethodnih godina da se priznanja dodeljuju bez jasnih kriterijuma, kao i da se među laureatima, po pravilu, nađe i neko od visokih državnih zvaničnika.

“Ove godine je to ministarka Vujović čije zasluge se ogledaju u tome što je ministarstvo na čijem je čelu Novom Pazaru odobrilo projekat pošumljavanja i ozeljenjavanja. Podrška jednom projektu, za grad koji se bori sa ogromnim ekološkim problemima i gde izostaje sistemska briga za stanje životne sredine, ne može biti dovoljan i valjan razlog za dodelu takvog priznanja”, mišljenja je Taraniš.

Ministarka Irena Vujović ocenila je da joj je velika čast što je dobila priznanje grada dobrih domaćina “čije su najveće bogatstvo ljudi koji žive i stvaraju zajedno, poštujući jedni druge”.

“S ovom poveljom postajem deo ovog grada, a to je velika privilegija i čast, koja obavezuje da u budućnosti, zajedno sa vama, još posvećenije radim za dobrobit svih građana”, izjavila je prilikom prijema povelje.

Dobitnici Povelje Novog Pazara, povodom Dana grada, su i književnik Enes Halilović i Regionalno pozorište.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari