Kakvo nam Bošnjačko nacionalno veće treba: Održan okrugli sto u Novom Pazaru 1foto (Forum 10): Učesnici okruglog stola o BNV

Kakvo Bošnjačko nacionalno veće (BNV) nam treba, bila je tema okruglog stola održanog u Novom Pazaru. Inicijativa nevladine organizacije Akademska inicijativa “Forum 10” pokazala je da je moguć otvoren razgovor među konkurentima za većnike bez posredovanja sa strane.

Za istim stolom sedeli su predstavnici dve proglašene liste i još dve koje su u najavi, nevladinih organizacija i medija koji izveštavaju na bosanskom jeziku.

I ovaj skup bio je uskraćen za prisustvo predstavnika aktuelnog saziva BNV i liste “Za bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin”.

Misala Pramenković, nosilac liste “Jedinstvo za slobodu Vijeća – Stranka pravde i pomirenja”, ocenila je da je ovakva razmena mišljenja značajna “i preko potrebna”.

Smatra da je potrebno “jako, odlučno i transparentno” BNV “koje će adekvatno odgovoriti izazovu nadležnosti koje ima”., jer, do sada, nije bilo takvo.

“Obrazovanje na maternjem jeziku, kultura, informisanje i službena upotreba jezika i pisma treba da imaju detaljnu reformu”, naglasila je Pramenković i pojasnila da “kvalitet nastave, udžbenici i nastavni plan i program apsolutno ne odgovaraju našim potrebama”.

Pramenković je ocenila da je rezultat toga smanjen broj učenika koji se obrazuju na maternjem, bosanskom jeziku i kao glavne krivce označila one koji vode sadašnji saziv BNV.

Upozorila je da brojna druga pitanja i usmeravanje politika “u pravcu ključnih zajedničkih interesa” moraju da budu “tačka spajanja i tačka dodira”.

Predstavnik liste “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić” Fahrudin Đekić je ocenio da BNV treba da bude mesto susreta bošnjačkih politika, “mesto gde će predstavnici svih Bošnjaka usaglašavati stavove o krucijalnim pitanjima za Bošnjake u Srbiji”.

“BNV treba da bude otvoreno i dostupno svakom Bošnjaku. Dobro BNV biće ono u čijem radu će učestvovati što više činilaca”, porućio je Đekić i dodao da je dobro što u, dosadašnjoj, predizbornoj kampanji sve protiče bez tenzija.

Očekuje da se u završnicu predizborne kampanje ući “rasterećeno i nakon toga će formirati BNV u najboljem interesu Bošnjaka”.

Koordinator Akademske inicijative “Forum 10”, Fahrudin Kladničanin, objašnjava da “kreiraju prostor da razni politički akteri, koji učestvuju u izborima, dođu i da slobodno razgovaraju o svojim idejama i programima”.

Okrugli sto je organizovala Akademska inicijativa u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo, u okviru Platforme za strateški dijalog “Sandžak 2030”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari