Udruženje Hrvatska neovisna lista najavilo je aktivnosti i kampanju za formiranje drame na hrvatskom jeziku u okviru Narodnog pozorišta u Subotici. U realizaciju te ideje krenuće sami, nakon što se nisu ispunila obećanja Demokratske stranke Hrvata u Vojvodini, koja je trebalo da kroz lokalni parlament zastupa ovu ideju, kako bi se u budžetu grada izdvojila određena sredstva i imenovali v.d. organi koji bi u roku od šest meseci formirali dramu.


– S obzirom na to da to sve ide veoma sporo, a mi ne želimo odustati, udruženje Hrvatska neovisna lista je donelo odluku da krene sa tim poslom, u koji će biti uključene mnoge javne ličnosti – reditelji, glumci iz Srbije i inostranstva, i oni će u narednom periodu vrlo aktivno promovisati obnovu hrvatske drame, rekao je Zlatko Ifković, predsednik ovog udruženja građana, najavljujući da bi se za šest meseci to moglo postići.

Udruženje HNL takođe smatra da je u većini zemalja položaj hrvatske manjine daleko ispod nivoa koji je postignut u Hrvatskoj na planu zaštite svojih manjina, i ona može u tome biti primer.

Takođe, HNL je na konferenciji za novinare izneo stav da će Srbija nakon ovih izbora, kao deo procesa priključenja EU, morati da svim manjinama obezbedi neposrednu zastupljenost u skupštini republike, odnosno obezbediti zakonske uslove da se to realizuje. Na ovaj način, kroz izbore, osim mađarske, bošnjačke i albanske nacionalne manjine, nijedna druga nije imala svog predstavnika u Skupštini. U slučaju vojvođanskih Hrvata taj predstavnik je bio u stvari predstavnik političke stranke, napominje Ifković. On je najavio da Udruženje HNL priprema takav predlog zakona koji će omogućiti neposrednu zastupljenost svih manjina. Jedan od predloga u zakonu je da se za kandidate za poslanike sa manjinskih lista višestruko smanji broj potrebnih potpisa za kandidaturu.

Pokušaj pokretanja novina

Udruženje građana Hrvatska neovisna lista pokrenulo je i sopstvene novine, mesečnik „Hrvatske novine“, ali su one u „neravnopravnom položaju u odnosu na ostale štampane medije, jer se pripremaju i izdaju bez ikakve podrške institucija u Srbiji i uz veoma malu podršku iz Hrvatske“, iako su novine redovno registrovane. HNL nema ni svoje prostorije za rad, i zasad se ovo glasilo može pronaći samo na internet stranicama i Fejsbuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari