Kancelarija za KiM: Danas se obeležava 23 godine od otmice srpskih rudara 1Ilustracija Foto; Pixabay/DariuszSankowski

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podseća u saopštenju da se danas navršavaju 23 godine od otmice srpskih rudara, „koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa Belaćevac Termoelektrane Obilić na Kosovu i Metohiji“.

Tom prilikom, kako se precizira u saopštenju, u ranim jutarnjim satima oteti su: Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić.

„Oni nikada nisu pronađeni, a njihove porodice i dalje vape za istinom“, ukazuje se u saopštenju i konstatuje da je „otmica belaćevaćkih rudara označila početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji“.

„Vinovnici ovog zločina nisu pronađeni i privedeni pravdi, a niko od predstavnika međunarodnih organizacija i privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o sudbini srpskih rudara i mnogih drugih naših stradalih sunarodnika“, napominje se u saopštenju Kancelarije.

Umesto istine o nestalima, „mi se danas na Kosovu i Metohiji“, prema stavu Kancelarije, „suočavamo sa pojačanim pritiscima i sve učestalijim napadima na srpsko stanovništvo, povratnike, hodočasnike, sveštenike i sa sistematskim sprečavanjem otkrivanja masovnih grobnica sa srpskim žrtvama zločina albanskih ekstremista“.

Kancelarija najavljuje da će Beograd „nastaviti da poštuje međunarodno pravo i pravdu i da traga za kompromisima u rešavanju kosovsko-metohijskog pitanja, ali i da se sa bolom i pijetetom seća svojih stradalih sunarodnika“.

„Čuvanjem sećanja i rasvetljavanjem zločina i sudbine nestalih lica, otvara se put procesu pomirenja u regionu“, zaključuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.