Kancelarija za KiM: Do danas nije rasvetljena sudbina 1.639 nestalih na Kosovu 1Petar Petković, arhiva Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je da do danas nije rasvetljena sudbina 1.639 građana svih nacionalnosti, nestalih tokom sukoba na Kosovu.

Petković je u saopštenju povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih, naveo da je na zahtev prištinskih vlasti, Beograd pretražio 22 lokacije potencijalnih masovnih grobnica kosovskih Albanaca, a da je od 10 lokacija za koje postoje saznanja da mogu sakrivati posmrtne ostatke Srba, Priština pretražila samo Bunker kod Đakovice gde su pronađeni posmrtni ostaci petočlane porodice Petaković i dvoje članova porodice Petrović.

„Zato pitamo danas, kao što smo pitali i tokom prethodnih rundi dijaloga u Briselu, kada će biti omogućena pretraga preostalih devet lokacija među kojima su Košare, Lapušnik kod Glogovca, Dojnice kod Prizrena, Javor kod Suve Reke, Lugovo kod Istoka, Budisavci i Baljevac kod Kline, Livačko jezero kod Gnjilana i Meja kod Đakovice“, naveo je Petković, a prenela njegova Kancelarija.

Optužio je prištinske vlasti da „i dalje odbijaju“ da dozvole mešovitim komisijama da izvrše pretragu tih lokacija, kao i da se izvrši identifikacija posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini.

„Na taj način se ne grade zajednička budućnost i pomirenje, zbog čega i na današnji dan apelujemo na međunarodnu zajednicu, ali i Prištinu da pokažu konstruktivan pristup rešavanju pitanja sudbine nestalih“, dodao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari