Kancelarija za KiM osudila prebacivanje osuđenika 1

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje prebacivanje četvorice osuđenika srpske nacionalnosti iz Pritvorskog centra u Kosovskoj Mitrovici u zatvor kod Podujeva, čime je bezbednost tih ljudi dovedena u pitanje.

“Ovim provokativnim potezom pogaženi su osnovni principi čovečnosti i ljudska prava osuđenika i direktno izazvana odluka zatvorenika u Pritvorskom centru u Kosovskoj Mitrovici da stupe u štrajk glađu, plašeći se da bi i oni mogli biti prebačeni u neki od zatvora u kojima su kaznu do sada izdržavali isključivo Albanci”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.  

Kancelarija za Kosovo i Metohiju će u okviru raspoloživih instrumenata pravne pomoći nastojati da doprinese razumnom rešavanju ove situacije, a to znači stvaranju uslova za bezbedan boravak u pritvoru i izdržavanje kazne za sve pritvorenike i osuđenike srpske nacionalnosti.

“Upozoravamo da su ovakve opasne jednostrane akcije Prištine zapravo poigravanje sa ljudskim životima, i da je stoga neophodno da reaguju i međunarodne instance koje se staraju o funkcionisanju pravosuđa na Kosovu i Metohiji”, kažu u Kancelariji za KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari