Kancelarija za KiM: U Osojanu obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok je bio kod lekara 1Foto: Kancelarija za KiM

U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, izražavajući posebnu zabrinutost zbog ovog slučaja, jer su Srbi povratnici jedna od najosetljivijih kategorija stanovnika.

Ilija Tošić je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati.

Iz Kancelarije za KiM navode da je slučaj prijavljen nadležnim organima i zahtevaju da se pljačkaši u najskorijem trenutku privedu pravdi kako bi se pokazala elementarna briga za život Srba na KiM i efikasnost, kako institucija u Prištini, tako i međunarodnih misija.

Opljačkanog Tošića odmah je obišao i predsednik Privremenog organa opštine Istok Kosta Belošević koji mu je ponudio potrebnu pomoć i podršku.

„Posebno zabrinjava činjenica da poslednjih dana raste broj incidenata usmerenih ka Srbima, kojih od dolaska Aljbina Kurtija na vlast sada ima već 230, zbog čega je neophodno veće i vidljivije angažovanje međunarodnih misija na zaštiti prava, života i imovine Srba na KiM. Najveće povratničko selo na KiM – Osojane je često bilo na meti napada i pljačkaša, sa očiglednom namerom da se Srbi povratnici zastraše i proteraju iz svojih domova i da se osujeti svaki dalji povratak Srba na prostor Kosova i Metohije”, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

„Sama činjenica da je stopa povratka raseljenih Srba na KiM manja od dva odsto, što je najmanja stopa u postkonfliktnom području na svetu, dovoljno govori o teškim uslovima života i bezbednosti za naš narod. Zato uporno pozivamo međunarodne misije koje deluju na KiM da na osnovu manadata neodložno povećaju nivo bezbednosti naših ljudi, posebno u srpskim enklavama”, dodaje se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari