Kandidati za članove REM-a predstavili se Odboru za kulturu i informisanje 1Foto: V. M.

Poslanici Skupštine Srbije po hitnom postupku počeli su raspravu o izboru tri nedostajuća članova REM-a.

Neposredno pre toga Odbor za kulturu i informisanje utvrdio je listu od šest predloženih kandidata za tri upražnjena mesta u REM-u, a saslušano je i šta ima da kažu predloženi kandidati.

Na početku rasprave proslanici vladajuće koalicije, ali i pojedinih opozicionih stranaka izjasnili su se da je izbor nedostajućih članova REM-a važan i da je važno da ta instucija bude nezavisna, dok su poslanici Srpske radikalne stranke konstatovali da je to puka formalnost, jer je vladajuća koalicija tu tačku stavila na dnevni red po diktatu iz Evropske unije.

Čulo se i da se u REM-u ništa neće promeniti, već da će on samo u punijem sastavu nastaviti po starom.

Predloženi kandidati su Nenad Zorić i Judita Popović, koje je predložio resorni skupštinski Odbor, zatim Zoran Simjanović i Božidar Zečević koje su jednoglasno predložila udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora, kao i Aleksandar Vitković i Dragomir Zupanc koje su predložili Nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Nenad Zorić, koga je predložila Stranka moderne Srbije, tokom svoje karijere radio je kao novinar i urednik u mnogim medijima.

Tokom razgovora na sednici Odbora, kazao je da smatra da je REM ključno mesto za regulisanje medija pogotovu u, kako je naveo, trenutnoj političkoj klimi i da smatra da mu 20 godina, koliko je radio u medijima, daje dovoljno kvalifikacija da bude izabran za člana. Naveo je i da nije član ni jedne stranke.

Judita Popović, koju je predložio LDP , čija je bila i poslanica i potpredsednica navela je da se trideset kao sudija, tužilac i advokat bavi pravom. Navela je da bitno da se članovi REM-a potrude oko toga da se zakoni, za koje je kazala da nisu loši, primenjuju.

“Nemamo mi loše zakone ukoliko nema političkog uplitanja i cenzure”, rekla je Popovićeva i dodala da smatra da je REM institucija od velikog značaja i da se mora osnažiti.

Zoran Simjanović, srpski kompozitor muzike za film i pozorište i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu, tokom predstavljanja naveo je da je zadovoljan što je predložen za jednog od kandidata članova REM-a, ali da je nezadovoljan radom medija jer mnoge televizije sa nacionalnom frekvencijom ne deluju kao da imaju tu frekvenciju.

Izneo je očekivanje da bi REM i novi članovi mogli da urede neke stvari, poput prikazivanja rijaliti programa i u smislu uređivanja vremena njihovog emitovanja kako ne bi bili dostupni deci.

Božidar Zečević srpski filmolog, istoričar filma, dramaturg i reditelj, profesor analize filma, osnivač i glavni urednik filmskog časopisa Filmograf, naveo je da je kao dugogodišnji filmski i televizijski kritičar zaprepašćen mnogim stvarima, a jedna od njih je oblast jezika i pisma u elektronskim medijima.

„Ako postanem član REM, neuređena oblast jezika i pisma, posebno govornog jezika, u elektronskim medijima biće jedna od oblasti na koju ću da se fokusiram“, istakao je Zečević i dodao da smatra da postoji zaskonska mogućnost za ograničavanje rijaliti programa.

Aleksansdar Vitković, kojeg je predložio Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine ocenio je da ga za učestvovanje u radu REM-a motiviše to da unapredi rad REM-a, posebno vodeći računa o interesima nacionalnih manjina, a slično je konstatovao i Zupanc, predstavnik slovenačke nacionalne manjine.

Tokom rasprave o predloženih šest kandidata Aleksandar Šešelj, poslanik Srpske napredne stranke ocenio je je izbor tri nedostrajuća člana ovog regulatornog tela puka formalnost, jer se vladajuća koalicija setila da to stavi na dnevni red tek po diktatu Evropske unije.

On je naveo je da je samo važno da se ispuni forma,a zapitao je i kako će poslanici Socijalističke partije Srbije glasati za kandidata LDP, stranke koja je slavilka smrt Slobodana Miloševića.

„LDP ne misli ništa dobro Srbji i Srpskom narodu“, rekao je Šešelj i upitao SNS koji su njihovi razlozi za stvaranje koalicije sa LDP i da li to čine po nalogu iz EU.

Đorđe Vukadinović, poslanik sa liste Nova Srbija – Pokret za spas Srbije zamerio je vladjućoj koaliciji što je izbor nedostajućih članova REM-a stavila po hitnom postupku i to sat vremena po završetku sednice resornog Odbora.

I on je rekao da je izbor novih članova REM-a deo političkog dogovora vlasti i opozicije pod pokrovitelsjtvom Evropskog parlamenta, iako je jasno da je taj posao trebalo da bude završen još maja 2017. godine.

Vukadinović je naveo i da svi kandidati, osim kandidata LDP, ispunjavaju uslove, jer se bave medijima, ali kako je naveo nije siguran ni da će popunjavanje REM-a popuniti rupu nepoverenja koja postoji prema toj instituciji, jer postoji temeljno nezadovoljstvo stanjem u medijima.

I Đorđe Komlenski, šef poslaničke grupe Pokreta socijalista rekao je da njegova stranka nije zadovoljna radom REM-a ne zato što njih nema u medijima,već što nisu regulisali rad prekograničnih televizija.

Ana Stevanović, poslanica Stranke slobode i pravde ocenikla je za Danas da je opozicija tri pune godine zahtevala da se odaberu tri člana REM-a ,ali je vladajuća većina pritisnuta bojkotom za dve nedelje zbrzala ceo proces.

I upravo sad planiraju da glasaju, ali za dva kandidata. „Cirkus kompletan“, zaključuje Stevanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari