Karađorđevići na prijemu kod Musolinija 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Knez namesnik Pavle i kneginja Olga dočekani su na stanici u Rimu, piše list Vreme na današnji dan pre 80 godina.

Diplomatske predstavnike Jugoslavije, Nemačke, Turske, Mađarske, Japana, Francuske i Rumunije na peronu je, osim visokih italijanskih zvaničnika, dočekao i italijanski duče Musolini.

Knez namesnik iz voza je izašao u paradnoj uniformi diviznog generala jugoslovenske vojske sa Karađorđevom lentom na grudima.Karađorđevići na prijemu kod Musolinija 2

Već u 11 časova, Musolini se, zajedno sa ministrom inostranih poslova grofom Ćanom, sastao sa namesnikom Pavlom i zadržao se duže vremena u srdačnom razgovoru sa njim, prenosi Vreme.

Nakon ovog razgovora, usledila je poseta Panteonu gde je knez položio vence na grobove italijanskih vladara.

U nastavku obilaska Rima, visoki zvaničnici obišli su i Litkorsku palatu, nakon čega je usledio ručak u dvoru u čast kneza Pavla i kneginje Olge.

Kako navodi Vreme, za večeras je predviđena intimna večera u dvoru, a rano ujutru knez i kneginja odlaze u Napulj gde će, u pratnji cara Italije, prisustvovati reviji pomorske snage ove zemlje.

CelokupnKarađorđevići na prijemu kod Musolinija 3o izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Istog dana list Pravda piše o osvećenju kamena temeljca Hrama Svetog Save.

Ceo Beograd učestvovao je u ovoj svečanosti. Sve radnje u gradu su zatvorene, a od ranog jutra, iz svih krajeva prestonice, veliki broj građana krenulo je ka Hramu gde se formirala litija.

Službi povodom osvećenja temelja prisustvovali su najviši predstavnici crkvenih vojnih i civilnih vlasti.

Za vreme službe formirala se ogromna povorka koja se protezala duž Kalemegdana i celom Dušanovom ulicom, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari