Optuženi Radovan Karadžić nazvao je juče pred Haškim tribunalom „lažnim mitovima“ i „lažnim žrtvama“ optužbe o masovnim ubistvima nesrba u Sarajevu i Srebrenici 1992-95. negirajući svoju odgovornost. Srbi su u Sarajevu i širom BiH, po Karadžiću, kontrolisali samo svoje teritorije, a nisu ni pokušavali da zauzmu „muslimanske“.

– Mermerna je istina da Sarajevo nije bilo pod srpskom opsadom nego je bilo podeljen grad – rekao je optuženi.

Negirajući da je VRS nasumično granatirala civile u Sarajevu, Karadžić je rekao da su muslimanske snage iz mnogih civilnih objekata – poput škola, vrtića, muzeja – otvarale vatru na srpske položaje, pretvarajući ih time u legitimne vojne ciljeve. Na mapi grada je pokazao više primera.

– Nikada nije bilo namernog granatiranja. Nikad. To je taj opsednuti i nevini grad u kojem je bila tri puta brojnija vojska od naše – rekao je Karadžić.

Snimak naređenja generala Ratka Mladića, često puštan pred Tribunalom, da se otvori vatra na „Velušiće zato što tamo nema Srba“, Karadžić je protumačio kao nalog da se ciljaju takvi „legitimni vojni ciljevi“. Odgovornost za masovna stradanja civila u gradu, Karadžić je prebacio na muslimanske vlasti, ponavljajući da su one namerno granatirale i pucale na sopstveno stanovništvo kako bi izazvale stranu intervenciju.

Karadžić je upozorio Tribunal da „kodifikujući lažne mitove i lažne žrtve“ u Sarajevu i Srebrenici, kod naroda u BiH „seje seme budućih pokolja“. Napominjući da je „Sarajevo bilo i srpski grad, takođe“ – zato što je bilo „izgrađeno na srpskoj zemlji“ i imalo srpsku većinu do Drugog svetskog rata – Karadžić je najavio da će dokazati da „Srbi nikada nisu započinjali borbe“ i da im je cilj bio političko rešenje i da „sačuvaju stanovništvo“.

Bivši predsednik RS rekao je i da Sarajevo nikada nije bilo u blokadi ni za civilne, ni za vojne potrebe, nego da je „sve dobijalo preko srpske teritorije“.

– Kakvo je to terorisanje grada, kad smo i malo vode koju smo imali delili s njima. Bilo je 10.000 humanitarnih letova i nijedan incident sa srpske strane, a oni su ponekad pucali na te avione da bi nas optužili. Zar je to terorisanje grada? – upitao je Karadžić. Rekao je da je „voleo i još uvek voli“ Sarajevo i da „nikada od njega nećemo odustati“.

„Buncanje“

Britanska štampa piše da ispada kako je Radovan Karadžić u stvari bio balkanski Vaclav Havel, ali i ukazuje da bi „njegovo buncanje o zamišljenoj islamskoj pretnji danas moglo da naiđe na prijemčivije uvo među publikom“. „Optužen je kao glavni organizator najgorih zločina u Evropi posle nacista, njegovi mučitelji nastoje da ga predstave kao monstruma, ali u dugo očekivanom autoportretu pred sudom za ratne zločine, Radovan Karadžić sebe je naslikao kao neshvaćenog i dosta oklevetanog antikomunističkog disidenta“, piše Gardijan. Tajms ocenjuje da je „vreme nađubrilo tlo“ na koje će pasti Karadžićeve laži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari