Karavan o pravima žena u ginekološko-akušerskim klinikama stiže u Užice 1Bolnica u Užicu/Foto: N. Kovačević

Karavan #mojepravodaznam, čiji cilj je informisanje i podizanje svesti žena o njihovim pravima u ginekološko-akušerskim klinikama u našoj zemlji, stiže u Užice u utorak, 3. oktobra.

Karavan, koji će se zadržati na Trgu partizana, od 11 do 14 časova, organizuje Beogradski centar za ljudska prava.

Karavan o pravima žena u ginekološko-akušerskim klinikama stiže u Užice 2

„Prošlog leta smo, objavljivanjem kratkog igranog videa, želeli da približimo javnosti traume i patnje kroz koje su u zdravstvenim ustanovama prolazile žene, koje su bile izložene nehumanom tretmanu tokom indukovanog pobačaja“, navode u Beogradskom centru za ljudska prava.

 

„Naša borba je nastavljena i, nakon kratkog edukativnog priručnika, uradili smo istraživanje o iskustvima žena i sačinili analizu važećih procedura i praksi u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, u vezi sa sprovođenjem procedure indukovanih pobačaja sa preporukama“.

Karavan će, do polovine oktobra, obići Kragujevac, Niš, Novi Sad, Užice, Beograd i Šabac, nakon čega će se javnosti predstaviti analiza sa preporukama u vezi sa sprovođenjem te procedure.

Priču o nehumanom tretmanu u porodilištima u Srbiji, početkom prošle godine, pokrenula je Milica Filipović iz Šapca, kada je javno podelila svoje traumatično iskustvo, koje je doživela tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja u GAK Narodni front.

Nakon toga, brojne žene u Srbiji su svedočile o tome da su bile izložene sličnom ili istom nehumanom tretmanu u više zdravstvenih ustanova širom Srbije i to decenijama unazad.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari